Laatste nieuws:
Energielabel voor hout- en pelletkachels verplicht vanaf 1 januari 2018

Energielabel voor hout- en pelletkachels verplicht vanaf 1 januari 2018

Op 1 januari 2018 ging de Europese verordening omtrent het verplichte energielabel voor hout- en pelletkachels voor lokale ruimteverwarming van kracht. Het label, zoals consumenten het al kennen voor bijvoorbeeld koelkasten of wasmachines, geeft onder meer de energie-efficiëntieklasse van het toestel aan.

De wet verplicht verdelers om bij alle kachels die worden aangeboden, in de showroom of online, een energielabel te presenteren. Er mag dus geen enkele kachel meer worden verkocht zonder label. Het energielabel geeft onder meer de energie-efficiëntieklasse van een toestel weer van klasse G tot A++. Bij het berekenen van deze index (EEI) wordt rekening gehouden met verschillende parameters zoals energetisch rendement, type brandstof (pelletkachels: klasse A tot A++, houtkachels: klasse B tot A+, gastoestellen en kolenkachels: klasse D tot A, open haarden: klasse G tot E), energiebesparende functies (bv thermostaat, afstandsbediening), eventueel elektriciteitsverbruik (bv verlichting of convectieventilator) en de aanwezigheid van een permanente waakvlam. Onderaan het label wordt de directe of indirecte warmteafgifte in kW aangeduid.

Is uw kachel energie-efficiënt?
Bijna de helft van de kachels die onze gezinnen in België gebruiken is ouder dan 10 jaar. Een nieuwe kachel stoot tot 95% minder fijnstof uit en het rendement is tot 8 keer beter. Bovendien wordt met een nieuw model met energielabel A ook tot 50% brandstof bespaard.

Bron en foto: Bouw en Wonen

JH

Facebook13
Facebook
Twitter
Visit Us