Energiefactuur moeilijk te betalen De gemeente helpt

Energiefactuur moeilijk te betalen? De gemeente helpt

De stijging van de energieprijzen is voor heel wat mensen zwaar om dragen. De meest hulpbehoevenden kunnen terecht bij de Sociale Dienst van Essen voor financiële steun.

Niet zomaar zonder stroom of gas

Netbeheerders kunnen je niet zomaar afsluiten van water, gas of elektriciteit. De gemeente wordt eerst op de hoogte gebracht en als verbruiker kan je steeds contact opnemen met de gemeente om samen een oplossing te zoeken. Meestal komt er een budgetmeter om zo de schuld langzaam af te betalen. En ook als je niet voldoende geld hebt om de budgetmeter op te laden, dan zorgt de Sociale Dienst ervoor dat er toch een minimale levering is van water, gas of elektriciteit.

Stookoliepremie

Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming, heb je een laag inkomen of zit je in een schuldbemiddeling of collectieve schuldenregeling, dan kan je elk jaar een korting van maximaal 210 euro krijgen op de verwarmingsfactuur. Dat is als je verwarming draait op mazout, petroleum of bulkpropaangas.

Financiële steun

Zit je in financiële problemen, neem dan contact op met de Sociale Dienst. De gemeente gaat na waar je wel of niet recht op hebt. We gaan na of je financiële steun kan aanvragen. We begeleiden je met facturen of achterstallige schulden. Hier gaat steeds een uitgebreid financieel onderzoek aan vooraf.

Kortingsbon

Heb je recht op een sociaal tarief, dan kan je een kortingsbon van 150 euro krijgen voor de aankoop van een energiezuinige koelkast of wasmachine. Kwetsbare gezinnen kunnen zelfs een renteloze lening krijgen voor de aankoop van deze toestellen. Je kan ook een gratis energiescan vragen waarmee je energieverbruik en dus geld kan besparen.

80 euro

Burgers die op 30 september 2021 recht hadden op het sociaal tarief voor elektriciteit, ontvangen een eenmalig bedrag van 80 euro. Je krijgt het bedrag rechtstreeks en automatisch van de leverancier die je van elektriciteit voorzag op 30 september 2021. Bovendien wordt het tijdelijke recht op het sociaal tarief voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming verlengd tot en met 31 maart 2022.

Contacteer ons

Heb je steun nodig? Contacteer ons dan via welzijn@essen.be of bel naar 03 670 01 30.

Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay

Facebook7
Twitter
Follow Me
Tweet