Laatste nieuws:
Eikenprocessierupsen gespot? Meld het ons!

Eikenprocessierupsen gespot? Meld het ons!

Wie zich naar buiten begeeft, doet er goed aan om uit te kijken voor eikenprocessierupsen. Hun brandharen veroorzaken namelijk flink wat irritatie wanneer ze in contact komen met de huid. Door het aanhoudende warme en droge weer zijn ze nu al aanwezig. Let dus goed op wanneer je in de buurt van een boom komt.

Spot je rupsen op openbaar domein? Meld het dan via milieu@kalmthout.be of bel het nummer 03 376 49 90. Omschrijf duidelijk de locatie zodat onze diensten de rupsen snel kunnen opsporen.

Bestrijding

Veel rupsen kruipen in het begin nog laag op de stam ‘in processie’ naar de kruin van een eik en op dat moment zijn ze makkelijker te verwijderen. Pas na een paar weken vestigen de gekende spinselnesten zich aan de takken van de zomereiken. Vanaf dit jaar worden de nesten niet langer weggebrand. In plaats daarvan zal de groendienst ze wegzuigen of fixeren met lijmspray en dan wegnemen. Bij het wegbranden worden immers veel irriterende haartjes weggeblazen door de hete lucht van de brander of vallen nog levende rupsen op de grond die dan terug in de boom kruipen. Het wegbranden van nesten kan ook de schors van de bomen beschadigen. In 2020 zijn er ongeveer 6000 nesten op openbaar domein verwijderd en vorig jaar was dit nog ongeveer de helft. Hopelijk zet deze dalende trend zich dit jaar door en plukken we de vruchten van onze intensieve verwijdering gedurende voorgaande jaren. De gemeentelijke groendienst verwijdert enkel nesten op openbaar domein maar we kunnen wel enkele aannemers doorgeven die je kan contacteren om de EPR op privédomein weg te nemen.

Wat als je in contact komt met de rupsen

Kom je toch in contact met de haartjes, begin dan niet te krabben en te wrijven, maar spoel en was je huid of ogen goed met water. Vlak na de blootstelling kan je de huid ‘strippen’ met plakband om de brandhaartjes te verwijderen. Vermijd wel om via de kleding opnieuw in aanraking te komen met de haartjes. Was daarom je kleding zeer grondig met water en zeep (lang wasprogramma op een zo hoog mogelijke temperatuur).

Symptomen
  • Lichte symptomen: geen behandeling nodig
  • Hevige jeuk: raadpleeg je apotheker (anti-jeuk middelen)
  • Ernstige klachten, ademhalingsmoeilijkheden: raadpleeg je huisarts

De klachten kunnen 1 tot 2 weken aanhouden, maar verdwijnen meestal vanzelf. Probeer dus zoveel mogelijk contact met brandharen te vermijden.

Bron: Gemeente Kalmthout
Foto: PxHere

Facebook10
Twitter
Follow Me
Tweet