Laatste nieuws:
Eikenprocessierups is terug
Eikenprocessierups is terug

Eikenprocessierups is terug

24 mei betekent start van milieuvriendelijke strijd tegen eikenprocessierups

Het is zover: de eikenprocessierups vervelt bijna tot in een hinderlijk stadium. In dat stadium krijgt de rups brandharen die voor de mens irriterend zijn en soms gezondheidsklachten veroorzaken. De provincie Antwerpen begeleidt daarom de gemeenten bij de meest milieuvriendelijke manier van bestrijding. Vanaf 24 mei mag het bestrijdingsmiddel Bacillus Thuringiensis onder strikte voorwaarden gebruikt worden.

De eikenprocessievlinder is een lust voor het oog. Maar als de mens in contact komt met de irriterende brandharen van de rups kan dit irritatie en schade aan huid, ogen en luchtwegen veroorzaken. Vooral langs wandel-, fiets- en schoolroutes kunnen de rupsen voor problemen zorgen.

Daarom wordt bestrijding in bepaalde gevallen toegelaten met het bacteriepreparaat Bacillus thuringiensis. Dat wordt in de volledige kruin van de eikenbomen gesproeid. Timing is daarbij belangrijk. Kathleen Verstraete, biologe van de provincie, bepaalt het juiste tijdstip: “Dat is het einde van het tweede en begin van het derde vervellingsstadium. In deze fase bezit de rups nog geen irriterende brandharen. Wij adviseren om alleen te bestrijden in de bebouwde kom of op andere publieke plaatsen zoals langs wandel- of fietspaden. In natuur- of bosgebieden heeft de rups voldoende natuurlijke vijanden en ondervindt de mens er weinig hinder van.” Binnenkort kan je dus spuitmachines tegenkomen in het straatbeeld.

Nieuws over de rupsen en bestrijding wordt onmiddellijk geplaatst op de website www.provincieantwerpen.be/eikenprocessierupsen. Onder de knop ‘verspreiding’ vind je een kaart waarop staat in welke gebieden hoge hinder is voorspeld. De burger kan terecht bij de milieudienst van zijn gemeente. De dienst bestrijdt de rupsen dan zelf, werkt samen met de brandweer of verwijst door naar privéfirma’s.

Waar moet je op letten?
Je kan best direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuiden zoveel mogelijk vermijden. Kinderen moeten opmerkzaam gemaakt worden op het gevaar van de eikenprocessierupsen. Bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met rupsen, kun je best zorgen voor een goede bedekking van de hals, armen en benen en niet op de grond gaan zitten. Na aanraking van de rupsen of haren moet je niet gaan krabben of wrijven, maar de huid of ogen snel goed wassen of spoelen met water.

Bron en foto: Provincie Antwerpen

Facebook13
Facebook
Google+
Twitter
Visit Us