Laatste nieuws:
Een eigen huis kopen zinvol of niet

Een eigen huis kopen: zinvol of niet?

Argumenten pro en contra: ze zijn er allebei. Of de tijd rijp is om te investeren in een eigen woning hangt af van een aantal factoren. In 7 vragen en antwoorden helpen we jou om een mening te vormen.

1. Met de lage hypotheekrente lijkt het nu of nooit?
Wie bij een bank langsgaat voor advies over het kopen van vastgoed, zal vast en zeker gewezen worden op de erg lage hypotheekrente. Wie geld moet lenen om de aankoop van een eigen woonst te financieren, kan dat aan uitstekende voorwaarden doen. Een stevig argument, waar de komende jaren geen spectaculaire verandering in te verwachten valt.

Op langere termijn zal de rente uiteraard wel opnieuw gaan stijgen, wat het dan weer minder interessant maakt om zelf een eigen woning aan te kopen.

2. Zal mijn investering een mooi rendement opleveren?
Tenzij het een appartement aan de kust of in een centrumstad betreft, lijkt het moment niet rijp om een eigen woning te kopen met het oog op verdere verhuring.

Er zijn in vergelijking met vroeger een aantal argumenten, zoals de hervorming van de Woonbonus. Die maakt het fiscaal minder aantrekkelijk. Bovendien worden er op korte termijn slechts geringe prijsstijgingen verwacht. Kopen om er huurinkomsten uit te vergaren, lijkt momenteel niet de meest rendabele belegging.

3. De economie trekt aan, dus is het vertrouwen groot?
Voorspellingen over het al dan niet aantrekken van de markt worden vaak gedaan op basis van statistische gegevens. Die houden echter geen rekening met emotionele beslissingen. Zo doet de economie het momenteel redelijk goed. De opwaartse trend zorgt voor vertrouwen bij investeerders. Dit brengt vanzelf bijkomend animo op de vastgoedmarkt, waardoor het verkoopvolume en de prijzen toch zullen stijgen. Maar voor hoe lang…?

4. Waar moet ik op letten om een eigen woning te kopen?
Vooraleer een woning te kopen, is het nuttig om even na te denken in welk biotoop je de rest van je leven wil vertoeven. Hou je van de gezellige drukte die het stadsleven biedt? Neem je makkelijker bus en trein dan de eigen wagen? Ben je van plan kinderen te krijgen en zie je hen opgroeien met veel buitenruimte? Wil je dichtbij het werk wonen of vormen de files geen belemmering?

Het zijn allemaal facetten die in overweging moeten genomen worden. Want het kopen van een woning doe je meestal maar één of twee keer in een mensenleven…

5. Welke invloed heeft de ‘betonstop’ op mijn beslissing?
Moet je absoluut nu een eigen woning aanschaffen omdat er vanaf 2040 in principe geen nieuwe bouwgronden in de open ruimte mogen aangesneden worden?

Wie houdt van een grote, vrijstaande villa in een bosrijke omgeving kan dit inderdaad al overwegen. Het zijn deze types van vastgoed die over enige tijd veel moeilijker zullen kunnen gebouwd worden en je voor deze oppervlakte en ligging dan aangewezen zal zijn op de aankoop van een ‘oude’ woning. Al zal wie nu beslist dat eerder voor de volgende generatie doen, want we spreken over een overgangsperiode van 23 jaar…

Lees ook: De betonstop in een notendop: alles wat je moet weten

6. Of toch maar zelf bouwen?
Hangt af van je budget. Het bouwen van een woning is bijna altijd duurder dan een bestaand pand aan te kopen. Als je een goede inschatting kan maken van de kosten die moeten gemaakt worden om de woning helemaal naar je zin te maken, én de randvoorwaarden zoals de ligging, oppervlakte of indeling voldoen aan je eisen, moet je niet twijfelen en resoluut voor de aankoop van een bestaande woning gaan.

7. Geen één zonder twee?
Heb je nog wat spaarcenten op zak en overweeg je de aankoop van een tweede woning? Laat dan zeker je keuze afhangen van de wens om er zelf met vakantie te gaan wanneer je wil, dan wel het tweede verblijf als investeringsgoed te beschouwen. Persoonlijk genot én rendement zijn niet altijd makkelijk combineerbaar.

Bron: Hebbes.be
Foto: Pixabay

JV

Facebook9
Facebook
Twitter
Visit Us