Laatste nieuws:
Eerste particuliere Tiny Forest in de gemeente Essen
© Griet Decoster Photography

Eerste particuliere Tiny Forest in de gemeente Essen

Lisa van Hoof plant het eerste particuliere Tiny Forest ‘de Wildertnis’ in België.

In kortere tijd volwaardig bos realiseren

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het is een innovatieve vorm van bosherstel op tien jaar tijd met maximale biodiversiteit, droogtebestrijding, waterberging & infiltratie volgens ecologische principes. Normaal duurt het 100 tot 200 jaar voordat een bos zichzelf heeft hersteld, maar op deze manier kun je een volwaardig bos in een veel kortere tijd realiseren. Het concept is bedacht door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma en het idee werd wereldwijd opgepikt, in Nederland door IVN Natuureducatie.

Eerste particuliere Tiny Forest in de gemeente Essen

Met 68% afgenomen

Sinds 1970 is het aantal vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen wereldwijd met gemiddeld 68% afgenomen. Het aantal mensen is in die periode meer dan verdubbeld. Als we de biomassa van alle levende wezens op aarde optellen dan maken de wilde dieren daar nog maar 4% van uit. Als we onze levensstijl niet aanpassen dan zullen onze kleinkinderen er onder lijden.

Eerste particuliere Tiny Forest in de gemeente Essen
Photo by Dustin Humes on Unsplash
Een Tiny Forest in je Achtertuin

Om die reden plant Lisa – woonecoloog en fervent natuurliefhebber – een Tiny Forest in haar achtertuin. “Afgelopen zomer kwam ik de oproep ‘Een Tiny Forest in je Achtertuin’ van IVN tegen, waarbij je een inheems oerbos kon winnen. Ik kon me helemaal vinden in het project en heb me ingeschreven met een uitgebreide motivatie waarom ze mij moesten kiezen, ook al woon ik in België. Ecologie, interieur- en tuinontwerp zijn samen met mijn Saarlooswolfhonden mijn grote passie. Zelf streef ik naar een woonvorm waarbij de mens één is met de natuur met een minimale belasting op de omgeving.”

Eerste particuliere Tiny Forest in de gemeente Essen
Photo by Sebastion Spaeth on Unsplash
Twintig tuineigenaren gekozen

Uit meer dan 150 aanvragen, selecteerde IVN Natuureducatie twintig tuineigenaren om tussen november 2020 en maart 2021 een mini-bos bij hun thuis aan te leggen. Achttien dichtbegroeide minibossen worden in Nederland geplant en twee in België. Alle winnaars krijgen een cursus plantmethode, een financiële bijdrage voor materiaalkosten en toegang tot de online leergemeenschap van Tiny Forest.

Eerste particuliere Tiny Forest in de gemeente Essen
Photo by Ernest Gikuma on Unsplash
Tiny Forest zorgt voor biodiversiteit

Het eerste particuliere Tiny Forest komt nu in Essen met de toepasselijke naam ‘de Wildertnis’: een knipoog naar de naam van het dorp Wildert en de Belgische tegenhanger van Tiny Forest, kleine Wildernissen. Uit onderzoek blijkt dat een Tiny Forest van tweehonderd vierkante meter 250 kilogram CO2 per jaar opslaat. Dit compenseert de uitstoot van 1800 autokilometers. Daarnaast zorgt een Tiny Forest voor biodiversiteit. Zo ontdekten de wetenschappers van de Wageningen Universiteit (NL) al bijna zeshonderd verschillende dierensoorten in de mini-bossen. “Voor een optimale soortenspreiding heeft een Tiny Forest minstens 25 verschillende inheemse bomen en struiken. Ik ga nog een stapje verder: wij planten er 39 én doen iets extra voor de dieren in het bos met insectenhotels, eekhoornbruggen, vleermuiskasten, egelwegels en voeder- & drinkplaatsen”, aldus Lisa.

www.ivn.nl/tinyforest/een-tiny-forest-in-je-achtertuin
www.greenterior.be/ons-tiny-forest
www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksprojecten-LNV/Expertisegebieden/kennisonline/Kleine-wildernis-in-Zaandam-stadsbossen-tiny-forest-1.htm

LvH

Facebook73
Twitter
Follow Me
Tweet