Laatste nieuws:
Eerste metissenkind ontvangt geboorteakte

Eerste metissenkind ontvangt geboorteakte

Op woensdag 30 november heeft Paul Totori (74) uit Loenhout na een lange juridische strijd eindelijk zijn geboorteakte ontvangen.

Geen geboorteakte

Mijnheer Totori is het kind van een Afrikaanse moeder en een Belgische koloniale vader. Het is vandaag moeilijk voor te stellen, maar destijds vond men dat een Afrikaanse moeder een kind van deels Europese afkomst niet kon opvoeden. Het gevolg was dat hij op elfjarige leeftijd werd gescheiden van zijn familie. Samen met honderden anderen werd hij naar België gebracht en in een pleeggezin geplaatst. Net als de meeste lotgenoten, had hij tot dusver geen geboorteakte. Hij is de eerste die via een nieuwe juridische procedure een geboorteakte heeft ontvangen.

Erkenning

“Ik had nooit gedacht dat het zover zou komen”, zegt hij daar zelf over. “Dat is niet alleen belangrijk voor mij, maar ook voor mijn kinderen, kleinkinderen en voor de hele metissengemeenschap. Nu krijgen we eindelijk erkenning dat we bestaan.” Volgens minister van justitie Vincent Van Quickenborne was dat dringend tijd. “Dit heeft veel te lang geduurd. Het is onwaarschijnlijk wat de koloniale macht hen destijds heeft aangedaan. Ik ben opgelucht dat we vandaag een grote stap zetten om het onrecht eindelijk op te heffen.”

Voor de legerdienst wisten ze me wel te vinden

“Het is te zot voor woorden dat ik mijn eigen geboorte bewust kan meemaken”, vindt Totori. “Hiervoor bestond ik eigenlijk niet. Ik kon niet huwen omdat ik geen geboorteakte had. Alleen voor de legerdienst wisten ze me wel te vinden.” Het kabinet van de minister heeft in overleg met het college van procureurs-generaal een oplossing uitgewerkt voor dit pijnlijke probleem. Het gevolg is dat zij alsnog een geboorteakte kunnen krijgen, door een verzoek in te dienen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in hun gemeente. “Ik roep alle metissen met ontbrekende geboorteakten op om zich hiervoor naar het stad- of gemeentehuis te gaan”, zo besluit minister Van Quickenborne.

Bron en foto: gemeente Wuustwezel

Facebook63
Twitter
Follow Me
Tweet
Nelen R - Timmerwerken - Dakwerken