Laatste nieuws:
Eerste graad Gitok legt basis voor wetenschap en techniek in nieuw schoolgebouw
Eerste graad Gitok legt basis voor wetenschap en techniek in nieuw schoolgebouw

Eerste graad Gitok legt basis voor wetenschap en techniek in nieuw schoolgebouw

De vestiging van Gitok in Heide, waar de eerste graad zit, ziet er vanaf september helemaal anders uit. De site krijgt niet enkel een volledig nieuw schoolgebouw. Er staat ook een sporthal klaar. Het begin van het schooljaar betekent het einde van jarenlange ideeën, dossiers en bouwwerken. Een gesprek met technisch adviseur van Gitok eerste graad, Joris Mous.

Waarom is een nieuw gebouw nodig?
Joris: “Het gebouw waar de leerlingen tot dit jaar les volgden, was in vele opzichten aan vervanging toe. Het is een internaat dat werd omgebouwd tot een school. Daardoor waren klassen vaak te klein, de gangen te smal, er was geen lift en praktijkruimtes bevonden zich op de tweede verdieping. Geen onoverkomelijke problemen, maar ver van praktisch. De lokalen inplannen, was altijd een hele puzzel. En de tijdelijke containerklassen waren ook niet ideaal. Van daaruit groeide het idee om een volledig nieuw gebouw te zetten.”

Wanneer startten de voorbereidingen?
Joris: “In 2000 keurde de bestuurscommissie van de school het idee goed. De gemeenteraad ging principieel akkoord. Daarop stelde de gemeente een ontwerpbureau aan en kon de zoektocht naar geld beginnen.”

Inderdaad: een nieuwe school en sporthal. Hoe krijg je dat gefinancierd?
Joris: “Dat was niet makkelijk. In 2006 kwam de Vlaamse regering echter met het project ‘Scholen van Morgen’. Daarmee wil ze een inhaalbeweging maken op het vlak van scholenbouw. Door een publiek-private samenwerking kwam er heel wat geld vrij om te investeren. De gemeente besliste om mee op die kar te springen en dienden een dossier in. De gemeente betaalt 30 jaar lang een vergoeding van 270 000 euro per jaar aan de investeerders. Daarna is de school eigendom van de gemeente Kalmthout, die uiteindelijk 30 procent van het totaalbedrag betaalt.”

Wat krijgen jullie ervoor in de plaats?
Joris: “Kijk maar eens rond: het wordt een school volgens alle laatste nieuwe bouwnormen: energiezuinig, een goede ventilatie… Daarnaast is er door de laagbouw veel rekening gehouden met de omgeving. Zo zijn er Engelse koeren, waarbij de werkhuizen in de kelder toch grote ramen hebben en veel zonlicht binnenkrijgen. Alle andere lokalen en kantoren kijken uit op het vele groen. Nieuw is de grote sporthal op ons terrein. Die gebruiken wij overdag, ’s avonds en in het weekend kunnen inwoners en sportverenigingen er terecht.”

Verandert er veel aan de werking van de school?
Joris: “Voor de leerlingen zal het vooral aangenamer les volgen zijn. De werkhuizen zijn ruimer, lichter en beter bereikbaar met materiaal. En ze moeten minder pendelen tussen klassen. De administratie zal ook efficiënter kunnen werken. Het leerlingensecretariaat en administratief secretariaat zullen samenzitten. Dat zorgt ervoor dat we bijvoorbeeld de permanentie beter kunnen organiseren.”

Jij volgde de werken op. Wat blijft je het meeste bij?
Joris: “De werken zorgden wel voor wat hinder voor de buren. Dat probeerden we tot een minimum te beperken. Uiteindelijk is alles toch snel vooruit gegaan. We hebben op het dak een camera staan waardoor je op het einde van de werken versneld kan zien hoe de werken vorderden. Maar daar had ik geen camera voor nodig. Bijna iedere dag stond ik versteld van de vooruitgang. En wat ik ook heel leuk vond, was dat ik regelmatig oud-leerlingen tegenkwam: als werfleider of als arbeider.”

Op 1 september starten jullie in de nieuwe gebouwen. Zal alles dan klaar zijn?
Joris: “De klassen, alle andere lokalen en kantoren en de sporthal zullen helemaal gebruiksklaar zijn. Vanaf september start de afbraak van het oude gebouw. Als dat klaar is, kunnen de parking en de rest van de speelplaats worden aangelegd. Tegen 2017 moet alles afgewerkt zijn. Dan plannen we een moment waarop de leerlingen die hier de voorbije jaren school liepen een kijkje kunnen komen nemen. Zij hebben vooral de werken gezien. We vinden het logisch om hen ook het afgewerkt geheel te laten bewonderen. De officiële opening voor alle inwoners komt er in het voorjaar van 2017.”

INFO:
www.scholenvanmorgen.be/project/gitok-1

Bron en foto: gemeente Kalmthout

JV

Facebook3
Facebook
Twitter
Visit Us