Laatste nieuws:
Een vertrekpremie: wat is dat eigenlijk?

Een vertrekpremie: wat is dat eigenlijk?

Steeds meer bedrijven komen op de proppen met een vertrekpremie. Het geldt als een soort compensatie voor een werknemer bij ontslag of vertrek. Onlangs introduceerde het Belgische accountantskantoor Vandelanotte zo’n premie om nieuwe werknemers aan te trekken. Maar wat houdt zo’n vertrekpremie precies in? En heeft iedereen daar altijd recht op? We zochten het voor je uit.

De vertrekpremie is per definitie een geldbonus voor medewerkers bij een reorganisatie of herstructurering. Het bedrag van zo’n ontslagvergoeding of gouden handdruk wordt vooraf door de werkgever vastgelegd.

Een soort tevredenheidsgarantie

Tegenwoordig gebruiken meer en meer bedrijven ook een vertrekpremie om nieuwe werkkrachten aan te trekken. Als een soort tevredenheidsgarantie, om aan te tonen dat ze een bedrijf zijn waar niemand weg wil. Voel je je na enkele weken of maanden toch niet op je plek in een onderneming? Door de vertrekpremie blijf je niet met lege handen achter.

Waarom wordt het ingevoerd

De premie werd in het verleden nagenoeg uitsluitend uitgekeerd bij een collectief ontslag. Door de krapte op de arbeidsmarkt halen bedrijven vandaag alles uit de kast om nieuwe werknemers aan te werven. Daarnaast is het in deze tijden net zo belangrijk om huidige werknemers te behouden. Daarvoor gooien bedrijven heel wat troeven in de strijd zoals extra vakantiedagen, flexibele werkuren en nu dus ook een vertrekpremie.

De voordelen van de premie

Voor mensen die een carrièreswitch maken, geeft zo’n vertrekpremie zekerheid. Wanneer de job dan toch tegenvalt blijf je immers niet met lege handen achter. Dankzij de vertrekpremie heb je wat financiële ademruimte om een andere job te zoeken.

Bron: Jobat.be
Foto: PxHere

Facebook2
Twitter
Follow Me
Tweet