Laatste nieuws:
Een scheur in mijn binnenmuur! Wat nu

Een scheur in mijn binnenmuur! Wat nu?

Verschijnt er een scheur in een van je binnenmuren? En bezorgt die je nachtmerries? Ontdek welke situaties gevaarlijk zijn en kom te weten wat jij eraan kunt doen.

Spot je een scheur of barst in een van je muren? En heb je het gevoel dat er iets schort aan de veiligheid van je woning? Neem het zekere voor het onzekere en contacteer een specialist. In deze blogpost krijg je alle informatie, zodat jij de scheur in je muur het best kunt beoordelen.

Soorten scheuren

Er zijn globaal genomen twee soorten scheuren in muren. De eerste is volstrekt ongevaarlijk: scheuren in je bezetting. Lelijk, dat wel. Maar gelukkig kan je die scheuren gemakkelijk zelf herstellen. De tweede soort is een stuk zorgwekkender: scheuren in het metselwerk. En het wordt nog een stuk lastiger wanneer de scheuren verschijnen in een dragende muur.
-Verticale scheuren zijn meestal ongevaarlijk. Hun oorzaken? Onvoldoende beweegruimte van de muren of, wanneer de scheuren net onder het plafond tevoorschijn komen, ongelijke druk op de muur. Verticale scheuren werk je zelf weg door ze af te dichten.
-Horizontale scheuren ontstaan omdat de muur niet flexibel genoeg is om met de ondergrond mee te buigen. Horizontale scheuren zijn over het algemeen gevaarlijker, omdat ze niet gemakkelijk ontstaan. Ze zijn ook wat minder voorspelbaar. Bovendien zijn hun oorzaken moeilijker te achterhalen. Laat een vakman de situatie beoordelen.
-Scheuren onder een constructiebalk zijn zeer gevaarlijk, want ze wijzen op het feit dat de balk de constructie onvoldoende kan ondersteunen. Zeker een reden om een vakman dringend te verwittigen.
-Verticale scheuren onder raamkozijnen vormen geen gevaar en zijn het gevolg van te weinig beweegruimte van je muren. Deze kan je zelf afdichten met pleister.

Oorzaken scheuren

Scheuren in je muren hebben verontrustende en minder verontrustende oorzaken:
-Onvoldoende aangepaste funderingen of draagvoeren. Het kan zijn dat je fundering niet aangepast is aan de belasting en trillingen. Zo ontstaan barsten. Meestal geeft deze situatie verschillende scheuren in meerdere bouwdelen, soms zelfs met grote scheurbreedtes. Deze situatie wijst op een potentieel stabiliteitsprobleem.
-Draagvloeren en -constructies zijn aangetast door betonrot. Betonrot ontstaat wanneer de bewapening in het beton roest. Het roestende staal drukt het beton weg, en zo brokkelt het beton langzaam maar zeker af. Zeker een reden voor ongerustheid.
-Als er scheuren ontstaan na een verbouwing of uitbreiding, kan dit het gevolg zijn van ondeskundige verbouwingen. Ook hier: contacteer een specialist.
-Sommige scheuren kunnen te wijten zijn aan thermische werking. Het metselwerk zet uit en krimpt immers door temperatuurschommelingen. Zulke scheuren wijzen niet onmiddellijk op een stabiliteitsprobleem.
-Scheuren door een grondwaterpeilverlaging, bijvoorbeeld door de bouw van een nieuwe woning aanpalend aan de jouwe, zijn altijd gevaarlijk. Want die kunnen wijzen op een nieuw stabiliteitsprobleem.

Ongerustheid wegnemen = vakman inschakelen

Weet je niet of dat scheurtje gewoon een ongevaarlijke doorn in het oog is of potentieel je woning doet instorten? Laat de onzekerheid je geen slapeloze nachten bezorgen en bel een vakman.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pxhere

Facebook23
Twitter
Follow Me
Tweet