Laatste nieuws:
Huis te koop

Een optie nemen op een woning, wat is dat?

Je vindt het huis van je dromen maar je bent nog niet 100% zeker dat je het kan of wil kopen. Is een optie op de woning nemen dan een optie om je wat extra tijd te geven?

Wanneer is een optie een optie

Een optie is een handige tussenoplossing als je een woning ziet zitten, maar nog niet helemaal zeker bent van de aankoop. Kan je wel een lening krijgen? Ben je wel 100% zeker dat dit de woning is wat je zoekt? Of wil je de woning nog bekijken met je architect omwille van verbouwplannen? Je kan in dat geval aan de verkoper vragen om een optie te nemen op het huis maar hij is niet verplicht om hierop in te gaan. Doet ie dat wel, verbindt hij zich ertoe de woning gedurende een bepaalde periode niet aan iemand anders te verkopen.

Hoe moet die optie eruit zien

Zie je zo’n optie zitten, dan geeft dit tijd om meer zekerheid te krijgen over je lening. Welke informatie moet er onder andere in deze optie staan?

  • Hun eigen gegevens en die van de verkoper(s)
  • Een gedetailleerde beschrijving van het pand
  • De verkoopprijs
  • De verkoopsvoorwaarden (een hele belangrijke is bijvoorbeeld het verkrijgen van een lening)
  • De termijn (van de optie)

Maar voor niets gaat de zon op! Om de verkoper over de streep te trekken, wordt soms overeengekomen dat de kandidaat-koper hier een bepaalde som of zogezegde voorschot voor betaalt. Het is dus niet altijd van toepassing, maar het is wel een manier om de belangen van beide partijen in rekening te houden. Je houdt namelijk de verkoper op, waardoor die tijd heeft verloren wanneer de optie niet wordt gelicht.

Wat als we de woning kopen

Als je tegen de deadline beslist de woning te kopen, moet je dit schriftelijk aan de verkoper laten weten. In vaktermen heet dat ‘de optie lichten’. Vanaf dat moment is de verkoop definitief en helemaal officieel. Het is dus belangrijk om niet licht over de optie te gaan en alle verkoopsvoorwaarden erin op te nemen. Anders kan je wel eens opgelicht worden. Heb je centen neergeteld voor de optie, dan gelden die als eerste voorschot op de aankoop. Geen verloren geld dus!

Wat als we de woning toch niet willen kopen

Dan gaat de verkoop niet door en is de eigenaar vrij om de woning aan iemand anders te verkopen. “En onze centen dan?”, zou je dan denken. Er is jammer genoeg geen niet-goed-geld-terug-garantie. In dat geval geldt het geld als een soort schadevergoeding voor de verkoper. Hij had in tussentijd immers het huis aan iemand anders kunnen verkopen die nu misschien niet meer geïnteresseerd is. Heb je echter opschortende voorwaarden aan je optie toegevoegd, zoals bijvoorbeeld het verkrijgen van een lening, dan zijn de centen wel terug de jouwe.

Je opties openhouden

Het is altijd goed om je opties open te houden, dat geeft je de tijd en mogelijkheid om dingen na te gaan en uit te zoeken of de woning echt iets voor jou is.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay