Laatste nieuws:
Mondmasker in wagen - (c) Noordernieuws.be - DSCN9054

Een mondmasker hangen in de auto

Sinds de opkomst van de coronaviruspandemie in ons land, hangen sommige automobilisten hun mondmasker aan de binnenspiegel van hun wagen. Op die manier wordt het masker soms ook toegevoegd aan andere hangende voorwerpen, zoals een ‘luchtverfrisser’ of een of andere ‘geluksbrenger. In andere auto’s is dan weer een gsm te zien, die ergens in een hoek op de voorruit is bevestigd.

Mag dit wel? Is dit gevaarlijk? Wat zijn de regels en welke boete kan men oplopen?

Belemmering van het zicht en mogelijke afleiding

Het Belgische Verkeersreglement stelt in artikel 8.3 dat ‘elke bestuurder in staat moet zijn te sturen en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten. Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.’ Als de politie u tegenhoudt en ervan uitgaat dat het voorwerp dat aan uw binnenspiegel hangt u belet om veilig te rijden, kunt u een boete krijgen, omdat u onrechtstreeks de veiligheid van andere weggebruikers in gevaar brengt. Dit is een overtreding van de tweede graad, waarvoor u een boete van 110 tot 120 eur kunt krijgen. Het ligt voor de hand dat de politie nog strenger zal optreden als het hangend voorwerp de oorzaak was van een ongeval. Uw verzekeraar zal waarschijnlijk hetzelfde standpunt innemen als hij moet tussenkomen. Daarnaast kan de technische keuring u ook een rode kaart geven als een voorwerp (of een sticker) uw gezichtsveld beperkt.
Ander belangrijk punt: als u de weg opgaat, moet u ervoor zorgen dat u een helder en vrij gezichtsveld hebt. Geen sprake dus om te rijden met bevroren, besneeuwde of aangedampte ruiten of – bij regenachtig weer – met ruitenwissers die het niet doen.

In andere landen

-Het Franse verkeersreglement past hetzelfde principe toe in artikel R412-6, met een minimumboete van €35,- in geval van overtreding.
-In het Groothertogdom Luxemburg of Zwitserland kan een voorwerp dat aan de binnenspiegel wordt opgehangen de bestuurder zonder meer blootstellen aan een boete. Volgens artikel 46 van het Luxemburgse verkeersreglement kan deze boete ten minste €49,- bedragen.
-In persartikelen uit verschillende landen lezen we dat gelijkaardige feiten aanleiding hebben gegeven tot gepeperde boetes in Zwitserland (boetes hoger dan €200,- euro en zelfs van €348,- in Nederland)! Het is daarom beter om geen risico’s te nemen.

Ook afgeraden omwille van gezondheidsredenen

Los van het veiligheidsaspect in het verkeer, is het niet aanbevolen om een mondmasker binnen in de wagen op te hangen. Het risico bestaat dan dat – indien u besmet bent – het virus zich in het voertuig verspreidt in de vorm van aërosolen, die kleine speekseldeeltjes bevatten. Bewaar dus best het mondmasker op een plaats waar het geen besmettingsbron kan zijn voor andere passagiers, zoals in een kleine zak of in een envelop die u op een veilige plaats bewaart.

Tot slot: het is vanzelfsprekend dat het dragen van een mondmasker van essentieel belang is wanneer u in uw voertuig bent met personen die geen deel uitmaken van uw gezinsbubbel!

Bron: Europ-assistance.be
Foto: Noordernieuws.be

Facebook149
Twitter
Follow Me
Tweet