Laatste nieuws:
Een appartement kopen? Let dan zeker hierop!

Een appartement kopen? Let dan zeker hierop!

Wie op zoek gaat naar een eigen woning moet bij het begin van zijn zoektocht een belangrijke keuze maken. Ga ik op zoek naar een huis of een appartement?

Kiezen voor een appartement, zeker in stadscentra, heeft veel voordelen maar er zijn enkele belangrijke verschillen met het kopen van een huis! We zetten enkele interessante weetjes over appartementen voor je op een rijtje.

Kiezen voor veiligheid

Het is moeilijker inbreken in een appartement. Er is meer sociale controle en een potentiële inbreker loopt meer kans op gespot te worden dan bij een vrijstaand huis. Je leert je medebewoners makkelijk kennen. Je kan sneller een buur om hulp of raad vragen en je kan de kosten aan het gebouw samen verdelen. Vooral als koper is dit erg voordelig.

Maak goede afspraken

Samen in één complex wonen en samen kosten delen vraagt uiteraard om goede afspraken. Daarom is er in veel appartementsgebouwen een syndicus aangesteld die alles in goede banen leidt. Hij of zij staat in voor het het beheer van het gebouw, het onderhoud, de herstellingen, de verbouwingen en alles wat daarbij komt kijken. Je betaalt vaak een bepaald driemaandelijks bedrag gemeenschappelijke kosten, verbonden aan het mede-eigendom. Hiervan gaat een deel naar het reservefonds van het gebouw dat apart blijft staan voor grote investeringen zoals een nieuw dak of een nieuwe lift. De rest wordt aangewend voor het beheer en onderhoud van het gebouw zoals het poetsen van de gemeenschappelijke delen of het vervangen van lampen in de gang.

Algemene vergaderingen

Welke kleur de gang wordt geschilderd of wanneer de lift wordt vernieuwd. Zo’n dingen worden beslist op de algemene vergadering. Hierop zijn alle mede-eigenaars uitgenodigd waar samen de belangrijke onderwerpen besproken worden en waarop ze stemmen. Je stemrecht op deze vergadering is recht evenredig aan het percentage eigendom (appartement, garage, kelder, etc) in het gebouw dat je bezit. Hoe groter je eigendom, hoe meer stemrecht. De syndicus zit deze vergadering steeds voor.

Je koopt het appartement

Vraag dan zeker de verslagen van deze algemene vergaderingen op. Dat is je recht, vòòr de ondertekening van de authentieke akte. Hierin lees je welke investeringen gepland staan op korte en lange termijn en hoeveel iedereen daarvoor zal bijdragen. Ook kom je bepaalde afspraken te weten waar je je als toekomstig eigenaar aan moet houden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je ieder jaar je raamkozijnen moet schilderen, dat je zonnewering enkel een oranje kleur mag hebben of dat je de gemeenschappelijke tuin pas mag gebruiken voor je communiefeestje als je het eerst hebt aangevraagd op de algemene vergadering.

Bron: Zimmo.be
Foto: PxHere