Laatste nieuws:
Druk jaar voor brandweerkorpsen in de zone Rand

Druk jaar voor brandweerkorpsen in de zone Rand

In 2022 werden de Vlaamse brandweerdiensten in totaal 470.050 keer opgeroepen voor noodsituaties. Ook in de brandweerzone Rand waren de manschappen zeer actief. Brandweerzone Rand beschermt 21 gemeenten en telt 20 brandweerposten verspreid over de Antwerpse rand van Essen, over Malle tot Kontich. Elke dag zetten ruim 850 vrijwilligers en beroepsbrandweermannen zich in om de veiligheid van de inwoners in deze zone te garanderen.

1188 uitgerukt

In 2022 rukten de korpsen van de zone Rand 1188 keer uit voor een het blussen van een brand. Dat gaat een brandhaard buiten (bv. van natuur, voertuig of vuilbak) of binnen (bv. van een gebouw, schouw of een ondergrondse parkeergarage). Automatische brandmeldingen en controletaken (bv. controle van brandgeur of van goede blussing) zijn ook opgenomen in deze cijfers.

Uitzonderlijk hoog aantal wespenverdelgingen

De zone beschikt over twee ziekenwagens (derde is een reserve) en ontving daarvoor 2167 oproepen. Daarnaast noteerde men 2988 oproepen voor hulp bij storm- en overstromingsschade en 12.971 oproepen voor wespenverdelgingen. Dat laatste was een uitzonderlijk hoog aantal.

Druk jaar voor brandweerkorpsen in de zone Rand2

Diverse andere hulpverleningsopdrachten

Tot slot werden de spuitgasten ook 2629 opgeroepen voor diverse andere hulpverleningsopdrachten waaronder interventies n.a.v. een auto-ongeval, het vrijmaken van de weg, het redden van personen en dieren die zich in één of andere gevaarlijke situatie bevinden, bevrijdingen uit liften, situaties waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn en allerlei speciale of logistieke oproepen.

Fier

Katrien De Maeyer, zonecommandant Brandweer Zone Rand, blikt tevreden terug op het voorbije werkjaar. “Brandweerzone Rand heeft in 2022 zeker niet stilgezeten. Het hele jaar door zorgen we voor de bescherming van de burger en zijn omgeving in de breedste zin van het woord. We kwamen tussen bij brand, zorgden voor ziekenvervoer, redden grote en minder grote dieren, verdelgden heel wat wespen en assisteerden bij een heleboel andere incidenten. Wat nog vers in mijn geheugen ligt, zijn de stormen Eunice en Franklin, die in februari 2022 door ons land raasden. Die resulteerden in meer dan 2000 oproepen in 4 dagen. We hebben toen dagenlang met man en macht gewerkt. Ik ben dan ook heel fier op mijn team van medewerkers bij Brandweer Zone Rand. Elke dag opnieuw staan we met z’n allen klaar om het beste van onszelf te geven.”

MLH

Infographic © Brandweer Zone Rand

Foto: © MLH

Facebook32
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen