Laatste nieuws:
Drie mannen opgepakt in cybercrime-onderzoek

Drie mannen opgepakt in cybercrime-onderzoek

De politie heeft dinsdag 3 april een 23-jarige man uit Roosendaal opgepakt. De aanhouding is de derde in een onderzoek naar witwassen en internetfraude. Op 26 maart werden in dit onderzoek ook al twee Roosendalers (23 en 20 jaar oud) aangehouden.

Het drietal zou door middel van smishing meerdere slachtoffers hebben gemaakt. In totaal is er sprake van 11 benadeelden en diverse pogingen die door de bank onderschept konden worden. De verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten. Alle drie de mannen zijn nog wel verdachten, de recherche onderzoekt de zaak.

Smishing
Smishing is vergelijkbaar met phishing. In plaats van een email-bericht ontvangt u een SMS-bericht. In beide gevallen van internetfraude proberen fraudeurs achter uw bankgegevens te komen. Middels een link in het bericht lokken fraudeurs u naar een valse (bank)website. Dit is echter een kopie van de echte website van de bank. Hier wordt u verzocht om uw inlognaam en wachtwoord in te voeren. Op deze manier krijgt de fraudeur de beschikking over uw gegevens. Met alle gevolgen van dien.

Hoe werkt smishing sms?
U ontvangt bijvoorbeeld een SMS dat er iets mis is met uw bankrekening en dat er controle moet plaatsvinden. De SMS lijkt afkomstig van uw bank. Met de verkregen gegevens plunderen de fraudeurs uw bankrekening.

Hoe voorkom ik smishing/phising?
Een bank vraagt nooit om uw bank- of privégegevens via de mail of SMS. De politie adviseert daarom nooit te klikken op een link in dergelijke berichten. Typ altijd zelf het adres van uw bank of maak gebruik van een favoriet/bookmark waarvan u zeker weet dat deze u naar de correcte website leidt.

Hoe meld ik smishing/phishing?
Bent u toch slachtoffer geworden van deze manier van oplichting? Laat dan uw rekening zo snel mogelijk blokkeren bij uw bank en meld het bij de politie!

Bron: Politie.nl
Foto: Pixabay

Facebook4
Facebook
Google+
Twitter
Visit Us

Lees meer:

Inbraak Bergsebaan

Inbraak Bergsebaan

Afgelopen maandag, 15 oktober, is er tussen 13:00 en 14:30 ingebroken op de Bergsebaan in …

2 inbrekers gevat na melding alerte burger

Twee inbrekers gevat na melding alerte burger

Afgelopen nacht zag een alerte burger 2 personen die zich verdacht gedroegen bij een woning …

Meerdere diefstallen moestuin lagere school College Essen

Meerdere diefstallen moestuin lagere school College

Sinds begin dit jaar is er een schoolmoestuin bij lagere school College. Een moestuin waar …