Laatste nieuws:
Drie dagen per week op de baan om te helpen

“Drie dagen per week op de baan om te helpen”

Van 27 februari tot en met 7 maart is het de Week van de Vrijwilliger. Van maandag tot vrijdag zet de gemeente elke dag één Essense vrijwilliger in de schijnwerper. Vandaag: Jan Luyten, die als chauffeur van de Handicar minder mobiele mensen helpt vervoeren.

“Vroeger reed ik als koerier rond met geld en nu vervoer ik minder mobiele mensen”, lacht Jan Luyten (64). Als chauffeur bij Handicar en bij de Minder Mobielen Centrale (MMC) brengt hij drie dagen per week mensen rond die anders niet op hun bestemming raken.

Gestart via buurvrouw

“Ik werkte 37 jaar voor een bank, waarvan zeven jaar als koerier voor geldtransporten. Toen ik zes jaar geleden de kans kreeg om met pensioen te gaan, zocht ik een zinvolle vrijetijdsbesteding”, blikt Jan terug. “Van mijn buurvrouw Veer Brosens, die de dispatching doet voor de Minder Mobielen Centrale (MMC), hoorde ik dat ze extra chauffeurs zochten. Omdat ik altijd graag op de baan was, sprak me dat wel aan.”

Vaste chauffeur

“Een drietal dagen per week ben ik vrijwillig aan de slag als chauffeur. Meestal rij ik dezelfde ritten. Voor de MMC breng ik mindervalide jongens naar een dagcentrum. Zij zijn gehecht aan een vaste chauffeur die ze herkennen. Wij wisselen met drie af om hen dagelijks heen en terug te brengen. Bij de Handicar varieert het iets meer wie ik waar moet ophalen of afzetten.”

Gekend in Essen

“Via het verenigingsleven ken ik veel volk in Essen. Daardoor kan ik makkelijk een gesprek aanknopen met de mensen waarmee ik onderweg ben. Dat stelt hen op hun gemak. Ik doe het vrijwilligerswerk graag. Het contact met andere chauffeurs en medewerkers van het dienstencentrum loopt vlot. Ik ben blij dat ik mensen die het niet zo gemakkelijk hebben kan helpen”, zegt Jan.

Bron en foto: gemeente Essen

Facebook316
Facebook
Twitter