Laatste nieuws:
Dolce & Gabbana stopt eindelijk met bont

Dolce & Gabbana stopt eindelijk met bont

De Fur Free Alliance (FFA), die wereldwijd bijna 50 dierenrechtenorganisaties als leden telt en in België vertegenwoordigd wordt door GAIA, kondigt met vreugde aan dat nu ook het Italiaanse luxemerk Dolce & Gabbana zal stoppen met het gebruik van bont in zijn collecties en dit vanaf 2022. Het nieuwe beleid van Dolce & Gabbana strookt met de richtlijnen van de Fur Free Alliance.
Gebruik van bont kan niet meer overwogen worden

Dolce & Gabbana zal samenwerken met de bonthandelaars om samen de transitie te maken naar milieuvriendelijk imitatiebont als reactie op de veranderende smaak van de consument. Fedele Usai, Communicatie en Marketing Officer bij de groep Dolce & Gabbana legt het als volgt uit: “Dolce & Gabbana werkt aan een duurzamere toekomst waarin het gebruik van bont niet meer overwogen kan worden. Het volledige modesysteem heeft een belangrijke rol te spelen op het vlak van maatschappelijke verantwoordelijkheid en die rol moet nog bevorderd en aangemoedigd worden. We zullen innovatieve materialen in onze collecties verwerken en milieuvriendelijke productieprocessen ontwikkelen, terwijl we tegelijkertijd wel de jobs en de knowhow van vakmannen behouden, die anders dreigen te verdwijnen.”

Stelling innemen tegen wreedheid jegens dieren

Joh Vinding, voorzitter van de Fur Free Alliance: “We prijzen Dolce & Gabbana voor het beëindigen van de associatie met bont en de wreedheid die daarmee gepaard gaat en voor het overstappen op meer humane en innovatieve materialen. De wereld verandert en merken als Dolce & Gabbana passen zich terecht aan aan een veranderende consument. Een consument die wil dat bedrijven stelling innemen tegen wreedheid jegens dieren en die innoveren met het oog op een duurzamere toekomst.”

Verbod

Ann De Greef, algemeen directeur GAIA, is erg verheugd over dit nieuws: “Deze aankondiging van Dolce & Gabbana, toch een toonaangevend merk binnen de modewereld, toont aan dat luxemerken begrijpen dat de tijd van bont voorbij is. Het is belangrijk dat invloedrijke namen zoals Dolce & Gabbana stelling innemen tegen het gebruik van bont, dat ook nu nog veel dierenleed veroorzaakt. Hopelijk volgen nog meer ontwerpers dit voorbeeld. Het is goed om te zien dat het belang van dierenwelzijn steeds meer erkend wordt door de grote modemerken, ook al komt dat waarschijnlijk in de eerste plaats door de veranderende houding bij hun klanten. We moeten op de ingeslagen weg blijven voortgaan en niet op onze lauweren rusten, want onze strijd voor het welzijn van dieren is nog lang niet afgelopen.” Dolce & Gabbana treedt toe tot een steeds langer wordende lijst van merken die zich ertoe verbinden om geen bont meer te gebruiken in hun collecties, zoals Armani, Gucci, Prada, Moncler en de wereldleider op het vlak van luxemode Yoox Net-a-Porter. In 2021 stelde Italië trouwens een verbod in op de productie van bont, net zoals Frankrijk.

Officieel verbod op bont in Vlaanderen

Zo’n verbod zal ook in Vlaanderen officieel gelden vanaf 2023, waarmee het voorbeeld van Wallonië (2015) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (2017) gevolgd wordt. Maar in feite stopten alle overgebleven nertskwekerijen voor de productie van bont nu reeds hun activiteiten in Vlaanderen, waardoor er in België vandaag geen bont meer geproduceerd wordt.

Bron: GAIA.be
Foto: Pixabay

Facebook64
Twitter
Follow Me
Tweet