Laatste nieuws:
Dit zijn de nieuwe maatregelen vanaf 27 november

Dit zijn de nieuwe maatregelen vanaf 27 november

Het Overlegcomité heeft vandaag vastgesteld dat de coronasituatie in ons land snel verslechtert met overbelasting van het zorgsysteem, uitval van zorgpersoneel en uitstel van patiëntenzorg. Daarom komen er nieuwe maatregelen die het aantal contacten moet verminderen.

Zowel het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en de belasting van intensieve zorg is verder gestegen. Hoewel een tijdelijke verdere stijging was verwacht, gaat ze verder dan de meest negatieve scenario’s die waren vooropgesteld. Hierdoor is ook de situatie in de zorg verder verslechterd, met name voor huisartsen, testcentra en ziekenhuizen. Bovendien is 10% van de bedden op intensieve zorg niet beschikbaar wegens uitval van het zorgpersoneel. Het gevolg is opnieuw uitstel van patiëntenzorg, zowel in de eerste lijn als in de ziekenhuizen.

Dit zijn de nieuwe maatregelen:

Private bijeenkomsten
-Private bijeenkomsten binnen zijn verboden, met uitzondering voor huwelijksfeesten en begrafenissen (koffietafel). Deze laatste dienen met CST georganiseerd te worden vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten. De modaliteiten van de horeca gelden, waarbij dansen met mondmasker evenwel toegelaten is.
-Deze bepaling geldt niet voor bijeenkomsten in de private woonst. Het Comité moedigt ten zeerste het gebruik van zelftesten aan bij het ontvangen van gasten in de private woonst.
-Het gebruik van het CST bij private bijeenkomsten geldt niet voor private bijeenkomsten die georganiseerd worden in de private woonst, behalve indien er een beroep gedaan wordt op professioneel georganiseerde horeca-activiteiten.
-Indien gebruik wordt gemaakt van professionele horeca dienstverlening geldt eveneens dat deze dienstverlening beperkt blijft tussen 5 uur en 23 uur, met uitzondering van huwelijksfeesten.

Horeca
-De openingsuren worden beperkt van 5 uur ’s morgens tot 23 uur
-Je mag met maximaal 6 mensen aan een tafel zitten
-Enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan
-Discotheken moeten de deuren sluiten
-Nachtwinkels moeten dicht om 23.00 uur

Publieke evenementen
-Publieke evenementen binnen: enkel zittend toegestaan, conform de regels van CST plus mondmasker.
-Publieke evenementen buiten: indien organisatoren de regels van de social distancing en afstand van 1,5 meter tussen de gezelschappen niet respecteren, zal hun evenement gesloten worden. De modaliteiten van de horeca zijn van toepassing.
-Inwerkingtreding van de maatregelen voor evenementen georganiseerd door professionals is 29 november.

Sportwedstrijden
Sportwedstrijden binnen, zowel amateur als beroeps, zonder publiek. Elke deelnemer tot en met 18 jaar mag evenwel vergezeld worden door zijn of haar ouders.

Telewerk
-De periode waarbinnen maximaal één terugkeerdag voorzien mag worden, wordt verlengd van 12 december naar 19 december.
-De periode vanaf wanneer maximaal twee terugkeerdagen voorzien mogen worden, start vanaf 20 december.

Scholen en jeugdactiviteiten
-De ministers van Jeugd en Onderwijs zullen de komende dagen bijeenzitten om maatregelen te nemen in deze sectoren.

Het volgende Overlegcomité is gepland op 15 december 2021.

Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay