Laatste nieuws:
Dit verandert er op 1 juli

Dit verandert er op 1 juli

Met de ingang van een nieuwe maand, betekent het vaak ook dat er nieuwe veranderingen op til zijn. Dat is aan het begin van de zomervakantie niet anders. Vooral op energievlak zijn er enkele wijzigingen.

#1 De waterfactuur

Maandelijks vallen heel wat rekeningen in de bus, waardoor je soms eentje over het hoofd ziet en iets te laat betaalt of gewoonweg vergeet. Heel wat instanties rekenen voor de eerste herinneringsbrief een toeslag aan en dat is bij De Watergroep, de grootste drinkwaterleverancier van Vlaanderen, niet anders. Zo betaal je 7,5 euro wanneer je herinnerd moet worden aan je waterfactuur. Dat is voortaan verleden tijd. Zo is de eerste herinneringsbrief voor wie zijn waterfactuur niet betaalde, voortaan gratis. Waterbedrijven mogen geen extra kost meer aanrekenen. Ook het termijn voor de eerste aanmaning verandert. Voortaan mag deze pas na een maand in de bus vallen, in plaats van na twee weken zoals tot nu toe het geval was.

#2 De digitale meter

Ook aan de kant van de elektriciteit en de gas zijn er veranderingen op til. Zo start Fluvius, de netbeheerder in Vlaanderen, vanaf 1 juli effectief met de uitrol van de digitale meter. Dankzij zo’n digitale meter kunnen de meterstanden van op afstand uitlezen worden en hoeft er ook niemand meer langs te komen om onder andere het vermogen van de installatie aan te passen, de meter aan of af te sluiten of een tariefwissel door te voeren. Als consument zou je dan weer meer inzicht kunnen krijgen in je eigen energieverbruik.

Vanaf 1 juli zijn klanten met een budgetmeter aan de beurt. Dat zijn mensen met zonnepanelen en nieuwbouw- en renovatiewoningen. Eigenaars van zonnepanelen die voor eind 2020 geplaatst zijn, zullen tot 15 jaar na de ingebruikname in het oude systeem met de terugdraaiende teller kunnen blijven. Andere klanten kunnen vanaf 1 juli terecht op de website van Fluvius om te kijken wanneer zij aan de beurt zijn. Alleen wie vroeger dan gepland een digitale meter in huis wil, betaalt een plaatsingskost van 226 euro. De gemiddelde klant zal per jaar zowat 15 euro extra betalen voor elektriciteit en 12 euro voor aardgas. Tegen 2034 moeten de oude Ferraris-meters definitief verleden tijd zijn.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay

Facebook33
Twitter
Follow Me
Tweet