Laatste nieuws:
Dit moet je weten als je vanaf 1 januari de weg op gaat

Dit moet je weten als je vanaf 1 januari de weg op gaat

Hallo 2022, hallo nieuwe regels. Vanaf 1 januari zijn er een aantal zaken rond mobiliteit veranderd. Een overzicht!

Brusselse lage-emissiezone wordt strenger

Vanaf 1 januari mogen dieselvoertuigen met Euronorm 4 of lager de Brusselse lage-emissiezone niet meer in. Bestuurders van zo’n oudere dieselwagen die toch een overtreding maken, moeten echter niet meteen een boete verwachten: er geldt een overgangsperiode van drie maanden. Om de Brusselse lage-emissiezone in te mogen rijden, moet je dieselwagen minstens Euronorm 5 hebben, voor benzinevoertuigen wijzigt er niets en blijft het minstens Euronorm 2. Voor de lage-emissiezones van Antwerpen en Gent verandert er niets in 2022.

Autokeuring wordt duurder

Met je auto naar de verplichte autokeuring gaan zal meer kosten. De prijzen worden geïndexeerd. Voor een benzinewagen betaal je voortaan € 38,90 in plaats van € 37,20; voor een dieselwagen kost het vanaf 2022 € 47,70, waar dat vroeger € 45,60 was.

Aanpassingen mobiliteitsbudget

De overheid wil het systeem van het mobiliteitsbudget aantrekkelijker maken. Dat budget kan een werknemer gebruiken voor zijn of haar verplaatsingen, zonder een beroep te doen op een bedrijfswagen. Het systeem is nog geen groot succes en daarom wordt eraan gesleuteld. Zo moet een werknemer voortaan geen twaalf maanden meer wachten om in te stappen in het systeem. Van zodra hij of zij in aanmerking komt voor een bedrijfswagen, kan meteen overgegaan worden naar het systeem van het mobiliteitsbudget. Verder kan het budget ook aangewend worden voor meerdere kostenposten. Zo mogen er ook abonnementen voor het openbaar vervoer voor inwonende gezinsleden mee aangekocht worden, kun je er stallingskosten voor de fiets mee betalen en mag je er uitrusting die je beschermt of extra zichtbaar maakt mee kopen.

Bedrijfswagen wordt zwaarder belast

Heb je een bedrijfswagen die je ook voor privédoeleinden mag gebruiken, dan stijgt vanaf 1 januari je belastbaar voordeel. Dat komt omdat de CO2-coëfficiënt wordt aangepast. De uitstoot van je bedrijfswagen wordt jaarlijks vergeleken met de gemiddelde uitstoot van nieuw ingeschreven wagens. Doordat auto’s minder vervuilend worden, daalt die gemiddelde uitstoot flink. Voor een benzinewagen is dat nu 91 g/km, voor een dieselwagen 75 g/km. Zit jouw wagen daarboven, dan stijgt je belastbaar voordeel en moet je dus meer voordeel van alle aard betalen.

Bron: VAB
Foto: Pixabay

Facebook61
Twitter
Follow Me
Tweet