Laatste nieuws:
Dit besliste de Veiligheidsraad

Dit besliste de Veiligheidsraad

De Nationale Veiligheidsraad herbekeek op 23 september de coronamaatregelen. De meeste aanpassingen gelden vanaf 1 oktober. De zes gouden regels blijven centraal staan. “Ze zijn onze pijlers voor de toekomst. Wij zijn de oplossing!”, beklemtoonde premier Sophie Wilmès.

Bubbel

De bubbel van 5 geldt voortaan per maand én per persoon. Iedereen mag per maand buiten zijn gezin 5 mensen zien buiten zijn gezin, exclusief kinderen onder de 12 jaar (bij voorkeur in open lucht). Met de mensen in je bubbel kan je nauwer fysiek contact hebben, t.t.z. zonder afstand en zonder mondmasker. Daarnaast mag je iedereen zien die je wil, maar altijd op afstand en/of met mondmasker. Afspreken met vrienden en familie die niet tot je bubbel behoren kan, zolang je de afstandsregels respecteert en niet met meer dan 10 mensen samenkomt.

Mondmaskers

Het dragen van mondmaskers blijft verplicht in o.m. winkels, bioscopen, theaterzalen, bibliotheken, openbare gebouwen, op het openbaar vervoer en bij verplaatsingen in de horeca. Buiten hoef je geen mondmasker meer te dragen, behalve op drukbezochte plaatsen waar onvoldoende afstand kan worden gehouden. Dat is te bepalen door de lokale overheden.

Privébijeenkomsten blijven beperkt tot maximaal 10 personen, ook op straat.

Professioneel georganiseerde bijeenkomsten/evenementen genre feesten en recepties moeten de horecaregels volgen. Er is geen limiet qua aantal gasten, maar ook hier gelden de protocollen. Dansfeesten zijn nog niet toegelaten.

Evenementen met publiek blijven beperkt tot 200 bezoekers indoor en 400 bezoekers outdoor.

De quarantaine wordt ingekort tot 7 dagen.

Wie symptomen van corona vertoont, neemt contact op met zijn arts, gaat 7 dagen in isolatie en laat zich zo snel mogelijk testen. Bij een negatief resultaat mag je uit quarantaine. AIs de test positief is, blijf je in quarantaine tot een volgende (negatieve) test.

Wie geen symptomen heeft, maar wel nauw contact had met een coronapositief persoon, gaat zeven dagen in quarantaine (te tellen vanaf het laatste nauwe contact met die persoon). Hij laat zich op de vijfde dag testen. Als de test negatief is, mag je na de zevende dag uit quarantaine. Is hij positief, dan komen er zeven dagen quarantaine bij. Reizen naar rode zones is vanaf nu vrijdag niet langer verboden, maar wordt wel sterk afgeraden. Ook naar oranje zones trouwens.

Wie terugkeert uit een oranje zone moeten niet meer worden getest.
Wie terugkeert uit een rode zone, gaat onmiddellijk in quarantaine plaatsen en laat zich op de vijfde dag testen.
De mobiele app Coronalert wordt op 30 september gelanceerd. Daarmee waarschuwt jouw telefoon als iemand met het coronavirus voor een langere periode op minder dan 1,5 m afstand van jou is geweest.

Bron: gemeente Kapellen
Foto: Pixabay

Facebook65
Facebook
Twitter