Laatste nieuws:
Diesel en benzine in Belgische tankstations zeer goed

Diesel en benzine in Belgische tankstations zeer goed

Diesel en benzine in Belgische tankstations van zeer goede kwaliteit!

Benzine en diesel in Belgische tankstations voldoen ruimschoots aan de Belgische en Europese kwaliteitsnormen. Meer dan 97 % van de gecontroleerde stalen bleken immers conform. Dat staat in het jaarverslag 2018 van Fapetro, het Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten van de FOD Economie.

In totaal werden er vorig jaar 9.926 benzinestalen in Belgische tankstations gecontroleerd. Slechts 273 stalen (hetzij 2,75 %) voldeden niet aan de Belgische en Europese kwaliteitsnormen. De meest voorkomende problemen hadden te maken met de dampspanning, het vlampunt en de oxidatiestabiliteit.

Deze resultaten zijn iets beter dan die van de voorbije jaren: in 2017 waren er 3,7 % en in 2016 3,3 % non-conforme stalen.

In geval van een inbreuk wordt de uitbater geïnformeerd dat het product niet conform is en moet hij zijn product aan de kwaliteitsnormen aanpassen. Dit wordt dan tijdens een tweede controle nagegaan. Over het algemeen treffen de meeste publieke tankstations na de eerste controle de nodige maatregelen om producten te verkopen die de normen respecteren.

Belgen verbruikten in 2018 meer dan 10 miljard liter brandstof. Daarom zijn de kwaliteitscontroles van diesel en benzine – uitgevoerd door de FOD Economie – belangrijk. Gelukkig blijft het aantal overtredingen, ongeacht de verdeler, jaar na jaar zeer beperkt. Belgen kunnen dus met een gerust hart tanken.
Chantal De Pauw, woordvoerster FOD Economie

Ook controles in privépompen en opslagplaatsen

Naast de controles van benzine- en dieselstalen in publieke tankstations, neemt Fapetro ook stalen bij privépompen van particulieren en bedrijven (2.637 stalen) en in opslagplaatsen (541 stalen). Het aantal non-conforme stalen genomen in privépompen en opslagplaatsen bedraagt respectievelijk 4,97 % en 2,03 %. De problemen zijn voornamelijk toe te schrijven aan het zwavelgehalte en de oxidatiestabiliteit.

Bron: fgov (21 mei, 2019)
Foto: Pixabay

Facebook56
Facebook
Twitter
Visit Us