Laatste nieuws:
Deze gemeenschappelijke kosten heb je tijdens het huren

Deze gemeenschappelijke kosten heb je tijdens het huren

Tijdens de zoektocht naar een woning heb je misschien wel het dilemma ‘kopen of huren’ overwogen. Ook de keuze tussen een huis en een appartement is eentje om iets dieper over na te denken. Als je voor beide vragen het laatste antwoord hebt gekozen, is het tijd om naar het kostenplaatje te kijken. Want naast de huurprijs, vermeldt het zoekertje vaak nog iets anders: ‘gemeenschappelijke kosten’.

Welke gemeenschappelijke kosten?

Eerst en vooral, gemeenschappelijke kosten zijn vooral kosten op de gemeenschappelijke ruimtes in het gebouw. Dat kan gaan van onderhoudskosten van het gebouw zoals de lift, het water-, gas-, energie- en brandstofverbruik, de bezoldiging en kosten van de syndicus en het loon van bijvoorbeeld personeel dat instaat voor onderhoud van de gemeenschappelijke delen. De kosten kunnen verschillen door onder andere de aanwezige gemeenschappelijke delen, de staat of bouwjaar van het gebouw en het aantal aanwezige wooneenheden.

Voor de verhuurder, of niet?

Naast je eigen kosten, is het niet altijd even duidelijk of je als huurder nu bepaalde kosten moet betalen of dat op rekening van verhuurder is. Alle kosten en lasten kunnen opgenomen worden in het huurcontract, met uitzondering van de onroerende voorheffing en de herstellingen aan gemeenschappelijke delen, zoals werken aan de lift of het dak. Die zijn automatisch voor de verhuurder. Staat er in het huurcontract niet in wie welke kosten of lasten moet betalen, dan kan je uitgaan van het volgende:
Huurder: Dit zijn nutsvoorzieningen zoals water, gas en elektriciteit. Maar ook de kosten voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen. Omdat je als huurder gebruik maakt van deze privédelen en gemeenschappelijke ruimtes, is deze voor jouw rekening. Ook belastingen met betrekking op het gebruik van de woning vallen ten laste van de huurder.
Verhuurder: De kosten om de woning geschikt te houden voor verhuur zijn ten laste van de verhuurder. Daarnaast zijn ook lasten zoals belastingen die op de eigendom van de woning slaan voor zijn rekening.

Hoeveel kost dat?

Voor elke woning of appartement liggen de kosten anders. Zo kan je bijvoorbeeld in een iets nieuwer gebouw €90,- per maand moeten neertellen, terwijl dat bij een ouder gebouw kan oplopen tot het dubbele ervan. Je kan altijd aan de verhuurder vragen wat de gemeenschappelijke kosten precies inhoudt. Maar hoe wordt zo’n gemeenschappelijke kost nu berekend in een appartementsgebouw? Als de verhuurder bijvoorbeeld €1000,- aan maandelijkse kosten heeft voor de gemeenschappelijke delen, dan kan hij deze verdelen over het aantal appartementen in het gebouw. In principe betalen de appartementen met bijvoorbeeld 3 slaapkamers in verhouding iets meer dan appartementen met 1 of 2 slaapkamers.

Op welke manier betalen?

Voor de afrekening van de gemeenschappelijke kosten en lasten bestaan er twee manieren. Ofwel wordt er maandelijks een forfaitair bedrag – een vast bedrag- aangerekend, ofwel kies je ervoor dat er een afrekening wordt gemaakt op basis van de werkelijke kosten en lasten. Als huurder betaal je dan maandelijks een provisie. Nadien krijg je éénmaal per jaar een afrekening van de werkelijke uitgaven.

Let wel, zowel de huurder als de verhuurder mogen op elk moment het forfaitaire systeem omzetten naar de werkelijke kosten. Dit moet echter aangevraagd worden bij de vrederechter. Wanneer je als huurder bijvoorbeeld een jaarlijks forfaitair bedrag van €250,- betaalt voor elektriciteitskosten, kan er gevraagd worden dat de verhuurder in elk appartement een aparte elektriciteitsmeter installeert en iedere huurder zijn eigen verbruik betaalt.

Een forfaitaire kost kan ook worden herzien. Stel dat je als huurder jaarlijks forfaitair €300,- euro betaalt aan de verhuurder voor het gebruik van de elektriciteit. Wanneer de elektriciteitsprijzen bijvoorbeeld stijgen, kan de verhuurder aan de vrederechter vragen om dit bedrag te verhogen.

Bron: Zimmo.be
Foto: Pixabay