Laatste nieuws:
Derde editie van de Acht van Heide!

Derde editie van de Acht van Heide!

Volgende week vrijdag, 4 augustus 2017, wordt in het hartje van Heide de derde editie van de Acht van Heide gereden. Dit is de opvolging van de vroegere Acht van De Kar.

De Acht van De Kar

“Samen met de toenmalige uitbater van De Kar, Luc Van Kolen, zijn we 34 jaarc geleden begonnen met de organisatie van de Acht van De Kar”, vertelt Louis van den Buijs. “Toen waren er nog veel koersen rondom een café. Door veranderende omstandigheden van café’s, clubs en het wegennet verdwenen er steeds meer. Onze activiteiten zijn drie jaar geleden naar het centrum van Heide getrokken en we zijn nog de enige organiserende wielerclub van Kalmthout. We organiseren de Acht van Heide en, in samenwerking met de gemeentelijke Sportraad, het Kampioenschap van Kalmthout op de weg. De omloop van de Acht van Heide gaat vooral over de rustigere wegen, zoals door het bos. Voor het centrum van Heide wordt een goede omleiding voorzien, zodat de mensen er makkelijk kunnen komen.”

Winnaar van de retrokoers
Winnaar van de retrokoers
Retrokoers

“De inkom is gratis en het aantal bezoekers aanzienlijk! Buiten de geïnteresseerden voor de wedstrijd trekt het ook veel ander volk. Zoals mensen die graag buiten zijn en andere mensen willen ontmoeten. Bij de Acht van Heide is ook een retrokoers: koersen met oude fietsen en oude wielerkledij. Er is ook een retromarktje, daar kun je retrofietsen, – kleding en ander retromateriaal kopen. Standhouders moeten hiervoor reserveren, maar de stands zijn gratis. Vorig jaar waren er veertig deelnemers aan de retrokoers waar ook vrouwen aan kunnen meedoen, en tachtig voor de Acht van Heide (gentlemen’s koers).

Retrokoers
Retrokoers
Prijzenpot

Het prijzenbedrag van de gentlemen’s koers is €750,-, met zo’n prijzenpot trek je de beste renners. Het aantal Belgische en Nederlandse deelnemers is 50-50. Het prijzenbedrag is onderverdeeld in €250,- voor de eerste twintig renners, €250,- voor de klassementspremie en €250,- wordt verdeeld over alle rondes dat er premies zijn op de aankomst. En natuurlijk zijn er bloemen en palmen voorzien. Voor de retrokoers heeft de middenstand waardebonnen ter beschikking gesteld.”

De jury
De jury
Middenstand grootste sponsor

“Er is een aparte jury die in klederdracht op het parcours rondloopt en die beslist wie de prijzen mogen ontvangen. De middenstand heeft ook waardebonnen beschikbaar gesteld voor mensen die in de leukste retro- of wielerkledij komen. De horeca speelt ook in op dit grootse evenement, door bijvoorbeeld een groot terras in te richten of een barbecue te houden.”

Vrijwilligers van FEDASIL

“De opbouw begint die ochtend om 09:00 en we werken met vier vrijwilligers van FEDASIL (Federaal Opvang Centrum van vluchtelingen in Kapellen), die zich hiervoor aangemeld hebben. Wat ook bijdraagt aan de integratie van deze mensen. Men kan zich vanaf 16:00 inschrijven. De retrokoers begint om 17:45 en de gentlemen’s koers om 19:15. Nieuw dit jaar is het podium voor de Kalmthoutse deelnemers aan de retrokoers. Nummer 1, 2 en 3 worden hier gehuldigd.”

Heel dankbaar voor alle steun

“Wij zijn heel dankbaar voor de steun en bijdragen die we mogen ontvangen. Onze grootste sponsor is de middenstand van Heide. De gemeente geeft de logistieke ondersteuning en de politie zorgt dat alles verkeervrij is. Vriendenkring Signaalgevers Schoten voorziet ons van 24 mensen en het Rode Kruis volgt met een ambulance en verleent de eerste hulp. Hulp die vorig jaar levensreddend is geweest, toen iemand hartproblemen kreeg!”

Website Wieka

Facebook Wieka vzw

LW

Facebook24
Facebook
Twitter
Visit Us