Minder beton, meer bijen

De Week van de Bij van 29 mei tot en met 5 juni

Van 29 mei tot en met 5 juni is het de Week van de Bij. De gemeente zorgt voor heel wat bloemrijke bermen en bijenhotels. Maar ook jij kan de bij helpen de bijtjes in de bloemetjes te zetten!

Bijen verdienen aandacht in een breder biodiversiteitsverhaal. Ze vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Ga voor minder steen en meer groen door bijvoorbeeld van je verharde voortuin een groene oase te maken. 80% van de bijen leeft onder de grond. Hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen. Nestplaatsen creëer je door herstel van hun habitat, een doorlatende bodem voor de zandbijen en holle stengels en bijenhotels voor de bovengronds nestelende bijen. Breek dus je voortuin open, maak eilandjes in je terras en laat de natuur weer toe. Planten en bomen zorgen voor voedsel voor bijen. Samen kunnen we de bij redden: voedsel en nestgelegenheid zijn de sleutelwoorden. Voedsel in de vorm van stuifmeel en nectar van wilde planten, maar ook van cultuurplanten.

Gebruik de duurzaamheidspremies

Op www.essen.be/duurzaam vind je een gemeentelijke premie om je tuin te ontharden. En in de bib kan je vanaf 29 mei alles ontdekken over de bijen. Neem gerust een bijenkrant mee!

Extra info

Verder zal er in de Week van de bij veel extra informatie te vinden zijn in de bibliotheek en stelt de Koninklijke Sint-Ambrosiusgilde Essen origineel imkermateriaal ter beschikking. Want vergeet niet wie die lekkere honing maakt! Kom dus zeker eens langs in deze BIJzondere week!

Bron: Gemeente Essen
Foto: PxHere

Facebook13
Twitter
Follow Me
Tweet