Laatste nieuws:

De voor- en nadelen van een bio-ethanol sfeerhaard

Is een kachel, open haard of gashaard geen optie omdat je geen schoorsteen of ander rookkanaal hebt? En wil je toch kunnen genieten van de gezelligheid van een mooi vlammenspel? Wellicht kan een bio-ethanol sfeerhaard een oplossing bieden. We sommen je de voor- en nadelen even op.

Voordelen
  • Een bio-ethanolhaard is in principe niet meer dan een metalen bak waar je bio-ethanol in giet om de brandbare vloeistof vervolgens aan te steken. Om zo’n bio-ethanolhaard te installeren heb je dus geen schouw nodig.
  • Je kunt de haard simpelweg tegen elke muur bevestigen. Er zijn zelfs compacte tafelmodellen beschikbaar.
  • Een bio-ethanol sfeerhaard kost stukken minder in vergelijking met een kachel of gashaard. Bovendien zijn er heel wat verschillende maten en stijlen beschikbaar.
  • Je moet geen beroep doen op een installateur. Een handige Harry kan zelf aan de slag. Heb je twee linkerhanden? Dan zijn er uiteraard voldoende specialisten die de klus klaren.
  • Je moet niet met hout of pellets slepen. Er zijn zelfs geen assen om op te ruimen.

  • Je kunt het vuur ietwat regelen en doven wanneer je wil. Geavanceerde toestellen zijn computergestuurd. Dat betekent geen gedoe met lucifers.
    Een kwalitatieve bio-ethanolhaard is 100% veilig en helemaal geurloos.
  • Nadelen
  • Een bio-ethanol sfeerhaard is – zoals het woord zelf zegt – geen volwaardige verwarming, eerder een sfeermaker. Het vermogen is relatief klein in vergelijking met andere haarden en kachels.
  • Bio-ethanol is in verbruik duurder dan hout, pellets of gas.
  • Vlammen hebben zuurstof nodig en zetten die om in koolstofmonoxide en koolstofdioxide. Voldoende verluchten is een absolute must. Daarnaast is het aangeraden om een CO2-melder te plaatsen.
  • De verbranding van de bio-ethanol is zo goed als geurloos maar als je het vuur dooft krijg je – indien je goedkope, minder kwalitatieve bio-ethanol gebruikt – wel een penetrante geur.
Tips!
  1. Er bestaan bio-ethanolhaarden voor allerlei budgetten. Van compacte tafelmodellen die je in een interieur- of doe-het-zelf-zaak vindt tot ingebouwde kwaliteitshaarden die je kunt laten installeren door een vakman.
  2. Bio-ethanol van goede kwaliteit (met een zuiverheidsgraad van 96,6%) kost ongeveer 4 à 5 euro per liter, met de meest moderne haarden verbruik je ongeveer een halve liter per uur. Je koopt de vloeistof in flessen of bidons van 1 tot pakweg 30 liter. Hoe groter de fles, hoe minder je betaalt.
  3. Veiligheid boven alles: bio-ethanoldampen kunnen ontvlammen als de haard nog warm is. Ook al is er een apart brandstofreservoir, vul dus nooit bio-ethanol bij tijdens het branden. Wacht zelfs best minimaal een kwartier na het doven van het vuur met bijvullen. Heb je wat bio-ethanol geknoeid rondom de haard? Maak dit dan eerst grondig schoon.

Geen fan van bio-ethanol? Misschien is een open haard, houtkachel, pelletkachel of gashaard iets voor jou!

Bron: Zimmo.be
Foto: PixaBay

Facebook4
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen