Laatste nieuws:
de Vaart Verjaart
de Vaart Verjaart

de Vaart Verjaart

In 2016 verjaart de Vaart: het kanaal Dessel- Turnhout- Schoten zal dan respectievelijk 142 (voor het jongste gedeelte: Sint-Lenaarts-Schoten), 150 (Turnhout-Sint-Lenaarts) en 170 (Dessel-Turnhout) jaar oud zijn. In 2016 zal dus het overgrote gedeelte van het kanaal 150 of 170 jaar bestaan en vieren we dit jubileum in én met al de tien gemeenten die langs het kanaal liggen.

REGIONALE PROJECTEN
Het feestprogramma met vier thema’s biedt voor elk wat wils.

 • Wereldrecordpoging lijndansen van Schoten tot Dessel

Op het jaagpad langs de Vaart (in de centraal gelegen gemeenten Rijkevorsel, Beerse en Turnhout) organiseren we op 26 juni het wereldrecord lijndansen. Hiervoor gaan we op zoek naar minstens 5000 dansers , van jong tot oud. Wil je als Brechtenaar deelnemen? Contacteer dan de sportdienst voor meer info.

 • Pleziervaartfestival met ontdekking van streekproducten

We organiseren een plezierbootjesfestival. Fietsers, wandelaars en schippers kunnen die dagen op en rond de vaart proeven van onze streekproducten. Een fietsboot met animatie neemt fietsers mee voor een tochtje op de vaart. Meer info op www.devaartverjaart.be

 • Boot

We laten een kanaalboot (een zgn. ‘Kempenaar’) een reis maken langs de gemeenten die aan het kanaal liggen. In elke gemeente houdt de boot gedurende een weekend halt. De boot doet dan dienst als ‘ankerpunt’, waar allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden. De boot meert aan in de zwaaikom van Brug 10 in Brecht op maandag 6 juni en zal blijven liggen tot en met zondag 12 juni. Voor het programma zie verder.

 • Mooov filmfestival langs en op het water

Reizend filmfestival waarbij films in openlucht geprojecteerd worden in de nabije omgeving van of op de vaart. In het laatste geval zitten de kijkers in sloepjes op het water. Meer info? www.devaartverjaart.be

 • Tentoonstelling

Tentoonstelling over de geschiedenis en impact (natuurkundig, economisch, mobiliteit) van de vaart. Deze tentoonstelling gratis te bezoeken op de boot.

 

LOKALE PROJECTEN
Ook lokaal zal er heel wat gebeuren op en rond de vaart. Hieronder een greep uit het Brechtse programma.

 • Badeendjesrace
  • De vereniging Esthetica Gymteam organiseert op 29 mei een ware badeendjesrace. De eendjes worden aan Brug 10 om 10.00 uur het water ingelaten. Het eendje dat na een uur het verst geraakt is is de winnaar. De ‘eigenaar’ van dit eendje wint een geldprijs en de opbrengst van deze activiteit gaat deels naar vzw De Kar. Wil je meedoen aan deze knotsgekke race? Contacteer dan estheticagym om een eendje aan te kopen.

 

 • Programma bootfestival
  • dinsdag 7 juni: workshop zeefdruk

De workshop is zeefdruk, en dit in één kleur naar een eigen ontwerp dat pas aan boord overgetekend wordt mbv ‘n speciale opaque stift op ‘n transparante drager. Deze transparant wordt aansluitend overgezet – belicht – op een met lichtgevoelige emulsie ingestreken zeef. Je kan als deelnemer kiezen, of je 12 postkaarten A6 formaat in 1 kleur drukt, of drie totebags A4 formaat in 1 kleur. Je schrijft je in via de Facebook – pagina van Cappi’s little sweatshop of via sms op 0499 402447 en vermeld de stad, het aantal deelnemers en de drager waarop je wenst te drukken. Daarna krijg je een sms of mail terug of dit kan, en het rekeningnummer. De inschrijving is geldig nadat de overschrijving werd ontvangen. Je krijgt hiervan nog bericht. De workshop zal doorgaan vanaf 4 deelnemers en met maximaal 8. De prijs is 50 euro, frisdrank en water inbegrepen … Schrijf je per drie of meer tegelijk in , is de prijs 40 ipv 50€.

De workshop start 18.30h en zal duren tot elks zijn drukwerk klaar is, normaliter rond 23 uur…

 • woensdag 8 juni:  expo de Vaart Verjaart en buitenspeelnamiddag en optreden de Slipmates

De Expo de Vaart Verjaart is te bezichtigen op de boot van 14.00 tot 17.00 uur. Inkom gratis.

De Buitenspeelnamiddag is in navolging van de buitenspeeldag een leuke gratis middagactiviteit voor de kinderen van 14.00 tot 17.00 uur. Er wordt spelmateriaal voorzien en begeleiding om alles in goede banen te leiden. Let wel op: elk kind moet begeleid zijn door een volwassene! Wil je het wat gezelliger maken, neem dan gerust je picknick deken en lekkernijen mee!

Het optreden van de Slipmates gaat door op de boot en start om 20.00 uur. Voor info en tickets kan je terecht bij de cultuurdienst of op de website

 • vrijdag 10 juni: Comedy night

De Comedy night gaat door op de boot en start om 20.00 uur. Voor info en tickets kan je terecht bij de cultuurdienst of op de website.

 • zaterdag en zondag 11 en 12 juni

De Expo de Vaart Verjaart is open en gratis te bezoeken op zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur en zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

Een bootje van de Brechtse Yachtclub brengt je gratis van de feestboot aan brug 10 naar de natuurwandeling van het Kerkuiltje en de natuurgidsen V.M.P.A. aan Brug 9. Deze wandeling vertrek op zaterdag om 14.00 uur en op zondag om 10.00 uur en 14.00 uur en duurt ongeveer 2 uur en is gratis! De wandeling gaat gedeeltelijk langs de kanaaloever en steenfabriek De Corswarem. Onderweg ontdek je meer over het ontstaan van de steenfabrieken in Sint-Lenaarts en de oude kleiputten die dan eenmalig te bezoeken zijn.

Wil je na de wandeling nog verder genieten? Vaar dan door naar de gratis tentoonstelling van r’Auw! en de pop-up bar van NEOS. Is de boot niets voor jou? Neem dan zondag je fiets en ontdek al de activiteiten al fietsend door de fietstocht van de dienst toerisme en de transitiegroep! Vertrek aan de feestboot Brug 10.

Kortom een spetterend programma voor jong en oud!!
Het je nog vragen? Neem dan gerust contact op met ons.

Bron en foto: gemeente Brecht

LS

Facebook4
Facebook
Twitter
Visit Us