Laatste nieuws:
De trucs van de zakkenrollers

De trucs van zakkenrollers

Tijdens het toeristische seizoen openen de politiediensten van grote steden als Rome, Parijs, Barcelona of Londen dagelijks honderden dossiers m.b.t. pickpockets.
Een ruwe schatting brengt het aantal slachtoffers van zakkenrollers wereldwijd op meer dan 400.000 per dag! Geen enkele plaats (privé of openbaar) is veilig.

Er zijn echter eenvoudige maatregelen die iedereen kan nemen om te vermijden dat persoonlijke spullen in de handen zouden vallen van gauwdieven. Deze maatregelen dragen bij zowel tot uw veiligheid, als tot die van uw medereizigers en … van uw persoonlijke bezittingen!

Enkele tips om u te beschermen tegen zakkenrollers

-Bewaar een reserve creditcard en een kopie van uw belangrijke of officiële documenten op een veilige plaats (bijv. in uw hotelkluis).
-Trek geen aandacht door waardevolle spullen of kledij te dragen. Vermijd alles wat schittert”. Vermijd ook de typische toeristische outfit die ertoe bijdraagt dat u meteen opgemerkt wordt.
-Gebruik reisbenodigdheden die ontworpen zijn om uw persoonlijke bezittingen en uw geld te beschermen of weg te steken (schoudertas, zakkengordel, binnenzak, …).
-Draag uw (hand)tas met waardevolle voorwerpen aan de voorkant van uw lichaam. Laat hem niet hangen achter uw rug. Houd uw tas op uw lichaam of tussen uw benen wanneer u in een café, restaurant, openbare ruimte, enz. zit. Laat uw smartphone niet liggen op de tafel van het restaurant.
-Neem slechts een minimumbedrag aan contant geld mee (elke dag) en gebruik zoveel mogelijk een bankkaart voor alle betalingen.
-Houd u niet constant bezig met het controleren van uw persoonlijke bezittingen. Dit gedrag trekt de aandacht. Blijf kalm.
-Geef niet de indruk dat u verdwaald bent. Vouw uw plattegrond niet open in het zicht van iedereen midden op straat om er langdurig naar te staren.
-Wees op uw hoede als een vreemdeling te dicht bij u komt of u van nabij volgt.
-Wees attent op elk (verdacht) gedrag of incident dat u kan afleiden en uw alertheid kan verminderen.
-Deel deze goede raad met de mensen die met u reizen en bescherm elkaar. Laat uw persoonlijke bezittingen nooit zonder de bescherming of bewaking van een vertrouwenspersoon.

Enkele bekende trucs van pickpockets

-De neptoerist die doet alsof hij verdwaald is (o.a. door een grote kaart of stadsplan onder uw neus te openen) en om uw hulp vraagt, terwijl een handlanger uw tas plundert.
-De onhandige kerel die tegen uzelf of uw stoel aanloopt.
-De jonge moeder met een charmante baby, de oude dame die met u praat over het leven in de stad, het mooie hondje dat door een vreemdeling in de armen gedragen wordt, … kortom, ieder individu dat u vrijwillig probeert af te leiden, terwijl een medeplichtige hiervan gebruik maakt om toe te slaan.
-De lokale bewoner die u spontaan wil helpen door u de weg te wijzen, u een goed restaurant of een sympathieke kroeg aan te raden.
-De bedelaar die u blijft aanklampen en om geld vraagt.
-…

Na een diefstal

Stal een zakkenroller uw persoonlijke bezittingen, geld, uw kredietkaart, uw identiteitsdocumenten?
-Als het uw betaalkaart of kredietkaart is, laat deze dan onmiddellijk blokkeren door contact op te nemen met Card Stop via www.cardstop.be of +32 70 344 344. Verwittig desnoods uw bankinstelling.
-Dien een klacht in bij de lokale politie. Het gebeurt meer dat een deel van de gestolen spullen wordt teruggevonden (bijv. uw portemonnee waaruit het geld is weggenomen). De politie kan dan contact met u opnemen om u te informeren.

Bron: Europ-assistance.be
Foto: Pixabay

Facebook103
Facebook
Twitter
Visit Us