Laatste nieuws:
De Mick zorgcentrum brengt natuur, erfgoed en zorg bij elkaar

De Mick zorgcentrum brengt natuur, erfgoed en zorg bij elkaar

Diep verscholen in de bossen van Brasschaat ligt De Mick: een plaats waar reeds 100 jaar de zorg voor mensen centraal staat. Vandaag bestaat De Mick uit het woonzorgcentrum, een voorziening voor mensen met niet aangeboren hersenletsel “De Vrije Vlinder” en “Buurderij De Micke”. De Mick brengt de zorg van binnen naar buiten. Samenbrengen van biodiversiteit en klimaat, zorg en erfgoed bieden bewoners en bezoekers een interessante nieuwe buitenruimte.
De Mick zorgcentrum brengt natuur, erfgoed en zorg bij elkaar
Persmoment de Mick

Van sanatorium tot modern zorgcentrum

In 1922 werd een sanatorium gebouwd voor tuberculosepatiënten in de bossen van Brasschaat. De zuivere lucht en rust moest voor een genezende werking zorgen voor patienten. Na de opkomst van antibiotica voor bestrijding van TBC, verloor het sanatorium zijn oorspronkelijke functie en werd het vanaf de tweede helft van de 20e eeuw omgebouwd tot woonzorgcentrum. Waar vroeger de focus lag op de zuivere buitenlucht en de rust, verhuisde de zorg naar binnen. De buitenomgeving werd vergeten tot in 2020.

Zorg van binnen naar buiten

De site biedt bewoners en bezoekers tal van kansen om zich te ontplooien, elkaar te ontmoeten in een rustige, uitnodigende omgeving.Peggy Heymans, algemeen directeur van De Mick, ziet een grote meerwaarde in de gezondheidszorg in open lucht. Daar waar het kan brengen we de zorg van binnen naar buiten. Natuurbeleving draagt bij tot het algemeen welzijn van mensen en deze troef willen we ten volle uitspelen. Bijkomend dragen we ons steentje bij aan het verhogen van de biodiversiteit en wapenen we de site voor de toekomst. We maken er een klimaatrobuuste site van waar het aangenaam vertoeven is voor zowel bewoners, bezoekers als passanten.

In nauwe samenwerking tussen De Mick en Regionaal Landschap De Voorkempen kwam het plan tot stand om de natuur terug meer te laten aansluiten bij de omgeving. Enkele duizenden struiken, vele solitaire bomen en de aanleg van wadi’s zullen de natuur in al zijn harmonie herstellen. De aanleg van een dwaaltuin binnen de afdeling Antigoon, waar mensen met dementie verblijven, moet ook hen de kans geven om ten volle te genieten van de kleuren en de geuren die in de natuur te vinden zijn. Daarnaast kreeg ook de oefentuin uit de jaren ’70 een nieuw leven. Zo krijgt iedereen die minder mobiel is de mogelijkheid om te bewegen in de natuur. Aan de oefentuin werd ook een avontuurlijke speelzone toegevoegd. Zo gaan de therapeutische accenten samen met recreatie voor alle passanten. De dynamiek die met dit project opgebouwd wordt rond natuur en zorg in De Mick, is de kiem om dit verder uit te dragen naar andere aansluitende zorgcentra die binnen dezelfde zorgstraat gelegen zijn.

Dit project werd mogelijk gemaakt met de subsidie Natuur in je buurt van het Agentschap Natuur en Bos en provincie Antwerpen.

(Her)beleven op oude Mickhoeve

De ambitie van De Mick gaat nog verder: zij wensen de natuurbeleving en erfgoed te combineren. Op het domein van De Mick staat een eeuwenoude hoeve die haar oorsprong vindt in de 13e eeuw, die waarschijnlijk wel enkele malen herbouwd is maar waarvan de pachters sinds 1400 bekend zijn. Een erfgoedparel die het vermelden zeker waard is! Na een leegstand van 60 jaar werd het initiatief genomen om De Mickhoeve in stand te houden en een nieuwe bestemming te geven als ontmoetingsplaats.

Roeland Decraene, operationeel Directeur De Mick: Met het project ‘(Her)beleven op De Mickhoeve’ willen we de hoeve verder uitbouwen als een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Inclusie staat hier centraal, waar erfgoed en natuurbeleving zorgen voor een uniek concept.

Zin in een rondleiding, in een terrasje? Zin om kennis te maken met de boerderijdieren? Zin in een picknick in de boomgaard? Zin om een teambuilding te organiseren? Zin om gewoon aan de haard te zitten ver weg van het gedruis van alledag? Het kan allemaal op deze site! Als kers op de taart werkte het Regionaal Landschap Voorkempen ook een educatief pakket uit waarbij de leergierigheid van éénieder gestimuleerd wordt. Zoals je merkt biedt De Mick een all-in pakket aan waarvan we hopen dat heel wat mensen er gebruik van gaan maken.

Dit project werd gerealiseerd via het coronaherstelfonds van provincie Antwerpen.

Erfgoeddag

Op 22 en 23 april, van 13 uur tot 18 uur, is het geopend voor het ruime publiek en kan je gerust een kijkje komen nemen. Inkom is gratis. Meer info kan je vinden via www.erfgoeddagkempen.be.

Bron en foto’s: Regionaal Landschap de Voorkempen vzw

Facebook55
Twitter
Follow Me
Tweet
Nelen R - Timmerwerken - Dakwerken