Laatste nieuws:

De helft van de buitenlandse boetes komt uit Frankrijk

Vlamingen sprokkelen heel wat boetes als ze naar het buitenland op vakantie gaan. We lopen het vaakst tegen de lamp in Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Twee op de tien Vlamingen

Uit de VAB-vakantiebevraging blijkt dat twee op de tien Vlamingen al eens een boete ontvingen uit het buitenland. Bijna de helft van die boetes kwam uit Frankrijk, 30% uit Nederland en nog eens 20% uit Duitsland. De belangrijkste reden van de bekeuring is omdat men het snelheidsbord niet had gezien. Om boetes te vermijden is een goede kennis van de snelheidslimieten onontbeerlijk. Daar schort het weleens aan, want 1 op de 5 respondenten van de bevraging geeft aan de snelheidslimieten niet (goed) te kennen. Bij jongeren is dat aantal nog groter: bijna 4 op de 10. Heel wat jongeren gaan deze zomer (voor de eerste keer) met de auto op vakantie, en daarom wijst VAB toch nog even op het belang van een goede kennis van de verkeersregels. Op een groot aantal gewestwegen en lokale wegen in Europese landen wordt de snelheidslimiet vaak niet aangegeven, en zowel in Frankrijk als in Spanje werd de regelgeving de afgelopen jaren aangepast. Hier kun je voor elke populaire vakantiebestemming de geldende snelheidslimieten raadplegen.

Mobiele flitswagens in Frankrijk

Er reden in Frankrijk de afgelopen jaren al 83 voertuigen rond die men radars mobiles-mobiles noemt. Dat zijn anonieme wagens, bestuurd door privéfirma’s, die met het verkeer meerijden en snelheidscontroles uitvoeren. Tot nu toe reden zij voornamelijk rond in de regio’s Normandië, Bretagne, Pays-de-la-Loire et Centre-Val de Loire. Deze voertuigen flitsen op onzichtbare wijze auto’s die meer dan 10 km/u te snel rijden. Bij snelheidsbeperkingen boven de 100 km/u ligt de correctiemarge op 10%.

Mobiele flitsvloot wordt uitgebreid

Vanaf deze zomer wordt de mobiele flitsvloot nog uitgebreid. Tegen eind 2021 zouden er maar liefst 223 van deze voertuigen rondrijden, dat is bijna drie keer zoveel als vandaag. Bovendien worden nog vier nieuwe regio’s in Frankrijk ermee uitgerust: Grand-Est, Hauts-de-France, Bourgogne-Franche-Comté en Nouvelle-Aquitaine. En dan zijn er natuurlijk ook nog de vaste flitspalen. De top 10 van de meest actieve flitspalen liggen bijna allemaal op routes waar vele Vlamingen voorbij komen op weg naar hun vakantiebestemming.

De helft van de buitenlandse boetes komt uit Frankrijk

Bron: VAB
Foto: Pixabay