Laatste nieuws:
De gevaren van online shoppen

De gevaren van online shoppen

Online kun je zowat alles kopen wat je zoekt. Neem nooit overhaast beslissingen.
Informeer je grondig over de website en over het aanbod.

10 tips om onbetrouwbare websites te herkennen:

1. Check de reputatie van de website

Als er iets is wat je zeker moet doen als je twijfelt over een website of aanbod, dan is het dit: ga op zoek naar ervaringen of reviews van andere consumenten. Google de naam van de website samen met trefwoorden zoals klachten, bedrog of oplichting. Als het om een dubieuze site gaat, zal je snel zoekresultaten tegenkomen die dit vermelden.

2. Informeer je grondig over het aanbod

Kijk verder dan de foto bij het aanbod. Neem alle informatie over het product of de dienst zoals de kenmerken en de prijs grondig door vooraleer u een bestelling plaatst. En lees de algemene voorwaarden, zeker als ze niet makkelijk te vinden zijn op de website.

3. De eerste is niet altijd de beste

Surf niet naar de eerste de beste webshop die bovenaan de zoekresultaten van Google verschijnt. De eerste zoekresultaten die verschijnen zijn meestal advertenties, je kan ze herkennen aan het feit dat er Adv. of Advertentie bij vermeld staat. En dat kunnen ook advertenties voor onbetrouwbare sites zijn.

4. Zoek de contactgegevens van de verkoper

Ga na of de contactgegevens van de verkoper – zoals adres, telefoonnummer en ondernemingsnummer – op de website staan. Als je nergens informatie vindt over de onderneming die achter de website zit, dan koop je er beter niets.

5. Bekijk de kwaliteit van de website

Bekijk de website grondig en controleer de kwaliteit. Oogt de website niet zo professioneel als je zou verwachten (bijvoorbeeld door slechte lay-out of taalfouten), wees dan extra waakzaam.

6. Ga na of je met kredietkaart kunt betalen

Betaal indien mogelijk met je kredietkaart: bij problemen is de kans groot dat je je geld kunt recupereren (via www.mijnkaart.be). Als er op de website staat dat je meerdere betaalmogelijkheden hebt, maar blijft bij de uiteindelijke betaling slechts één optie over, dan is dat verdacht.

7. Geen https, geen deal

Om betrouwbaar te zijn, moet een webshop beveiligd zijn. Ga voordat je betaalt na of het adres van deze site met de vermelding “https” begint.
Als de “s” ontbreekt, is de site niet beveiligd.

8. Check of de webshop een kwaliteitslabel heeft

Er bestaan heel wat labels die de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de webshop moeten waarborgen. Maar wees uiterst voorzichtig met labels die je niet kent.

9. Is de prijs te mooi om waar te zijn?

Wanneer de prijs van een product of dienst een pak lager is dan gebruikelijk, dan is de kans groot dat het om een onbetrouwbaar aanbod gaat.

10. Doe de webshop Check

De Webshop Check van het Europees Centrum voor de Consument bevat nog heel wat meer tips om onbetrouwbare webshops te herkennen.

Bron: gemeente Brasschaat
Foto: Pixabay

Facebook7
Facebook
Twitter
Visit Us