Laatste nieuws:
De gemeentelijke seniorenraad bestaat 50 jaar
Louis Fret

De gemeentelijke seniorenraad bestaat 50 jaar!

Op 23 september viert de seniorenraad in aanwezigheid van het gemeentebestuur en seniorenverenigingen haar 50-jarig bestaan.

Pijnpunten blootleggen

Waar de focus vroeger vooral op feesten en activiteiten lag, verschoof de aandacht – sinds de erkenning van de seniorenraad als gemeentelijke adviesraad in 2001 – naar het verdedigen van de belangen van senioren. “Sinds de erkennig tot adviesraad werden verschillende zaken gerealiseerd, terwijl anderen nog altijd actueel zijn. Zo ijveren we steeds voor veilige fietspaden. Vroeger deden we dat met een jaarlijkse fietstocht door de gemeente. We zien dat er belangrijke verbeteringen zijn gebeurd aan de spoorovergang van de Middenstraat en de Cardijnstraat in Wildert. Maar we blijven er ook op hameren dat de voetpaden in Essen beter kunnen. Dit verdient een groter aandeel in de gemeentelijke begroting. Er moet mij ook van het hart dat niet elke seniorenvereniging beschikt over een betaalbaar lokaal voor hun werking. We blijven ons inzetten om een goede thuis te vinden voor elke seniorenclub”, weet Louis te vertellen.

Dalend ledenaantal

Het dalend aantal leden bij verenigingen baart de seniorenraad zorgen. “In 1994 zaten 44,6% van alle 60-plussers in een seniorenvereniging. In 2021 is dat nog maar 23%. Steeds minder mensen vinden hun weg naar zo’n vereniging. Deel uitmaken van een club zorgt voor minder eenzaamheid en isolement. We gaan ons best doen om het ledenaantal terug omhoog te krijgen.”

Welkom op de vergadering

Op donderdag 21 oktober ben je van harte welkom op de open seniorenraad in LDC ‘t Gasthuis, Nollekensstraat 5 van 10:00 tot 12:00 uur. Wil je weten hoe en waarover er wordt gediscussieerd, dan mag je steeds komen luisteren!

Bron en foto: gemeente Essen