Laatste nieuws:
De gele framboos: zoete smaakmaker, geel zonnebommetje

De gele framboos: zoete smaakmaker, geel zonnebommetje

Frambozen luisteren in het Latijn naar de naam ’Rubus Idaeus’. De rode framboos kennen we allemaal, de gele framboos moet nog wat meer bekendheid krijgen.

De Rubus Idaeus ‘Rubus Idaeus’ is een gele framboos met een lekkere zoete smaak. Deze plant draagt vruchten tot laat in de herfst. Deze zijn veel zoeter dan de rode framboos en ze hoeven niet geleid of aangebonden te worden. De gele framboos is voor een herfstframboos vroeg rijp en heeft doorgaans een grote opbrengst. Hij heeft baat bij wat extra vocht tijdens de groei van de vruchten, dat geeft extra sappig fruit. Rubus Idaeus “Fall Gold” is een bekende gele herfstframboos die goed verkrijgbaar is.

Beste planttijd: herfstdragende frambozen in het voorjaar, zomerdragende frambozen in de herfst.
Beste standplaats: Frambozen houden erg van een zonnige standplaats, schaduw kunnen ze slecht verdragen.
Bodemstructuur verbeteren: een framboos houdt niet van natte en zware grond. De struik wortelt oppervlakkig, dus geef een mulchlaag en schoffel niet, want dan beschadig je de wortels.

De gele framboos: zoete smaakmaker, geel zonnebommetje2

Herfstframbozen en zomerframbozen snoei je op een andere manier

Om te weten hoe je moet snoeien, moet je eerst begrijpen dat een zomerframboos vrucht draagt op takken die in de afgelopen zomer zijn gegroeid. Een herfstframboos draagt vrucht op takken die dit jaar in het voorjaar en de herfst gaan groeien.

Hoe de herfstframboos snoeien

Snoei alle takken weg tot op de grond zodra alle bladeren gevallen zijn (in de periode van december tot maart).
Wanneer de scheuten in de lente uitlopen laat je 6-8 scheuten per meter groeien (hangt af van de groeikracht van het ras). Deze scheuten worden aangebonden om de aanplanting netjes te houden.

Hoe snoei je de zomerframboos

Snoei na de oogst alle oude stengels die vrucht hebben gedragen helemaal weg. Onder aan de plant staan al jonge, frisse scheuten. Laat de dikste scheuten staan en bind ze alvast op. Deze scheuten zullen het volgende jaar zorgen voor een nieuwe, rijke oogst. In het voorjaar kunnen zwakke, nieuwe scheuten ook worden weggeknipt.

Frambozen kun je prima invriezen

In de koelkast bewaar je frambozen slechts twee dagen. Maar je kan dit fruit prima invriezen. Frambozen zijn ingevroren tot wel een jaar houdbaar.

Bron: Tuindingen.nl
Foto’s: Pixabay, Roel Zuidema

Facebook55
Twitter
Follow Me
Tweet
Nelen R - Timmerwerken - Dakwerken