Laatste nieuws:
Uitbreiding De Bijster - Essen - (c) Noordernieuws 2020 - 20201011_171123

De Bijster bouwt aan de toekomst…

Velen zijn de afgelopen maanden vanuit de Nieuwstraat of via de Carrefour naar De Bijster gekomen en hebben gezien dat er in de Nollekensstraat gebouwd wordt tussen het LDC (dienstencentrum) en ons hoofdgebouw. Een werf wekt altijd nieuwsgierigheid: Wat wordt het, waarom (hier), waar dient het voor, …. en daar wil ik jullie – geachte lezers – wat meer over vertellen.

Laten we beginnen met de waarom-vraag: Langs de ene kant gaat dit over de projecten ‘Kleinschalig Genormaliseerd Wonen’, ook wel bekend als de huizen beschermd wonen Iduna en Hestia. Ruim 35 jaar geleden zijn die gestart in twee huisjes in de Cardijnstraat (Wildert) en Foxemaat (Kalmthout) en ze kwamen ruim 20 jaar geleden naar het ‘oude gebouw – ooit een ziekenhuis. Daarna De Bijster en toen deels gerenoveerd naar twee grote appartementen/leefgroepen voor telkens acht bewoners met beginnende dementie. Ze kwamen naar een, weliswaar gerenoveerd maar in wezen oud, gebouw – en dat is er in die tijd niet op gebeterd. Ook de inrichting – hoewel erg mooi, warm, huiselijk, … voldeed niet meer aan de huidige verwachtingen. Er werden plannen gesmeed, getekend én goedgekeurd en nu is men aan de slag met een nieuw gebouw voor twee keer acht bewoners. In april zou men kunnen verhuizen en de bouw zit (nu) op schema.

De bijster bouwt aan de toekomst2

De andere ‘waarom’ of ‘waar dient het voor’: Eén leefgroep van acht bewoners in het nieuwe gebouw zal gebruikt worden voor oudere bewoners met beginnende dementie, de bewoners die nu in het oude gebouw wonen. Het andere deel is voor een nieuw project: Kleinschalig Genormaliseerd Wonen voor personen met jongdementie. De Bijster heeft in de afgelopen jaren een ruime ervaring met deze doelgroep opgebouwd en heeft zo ook, terecht, een erkenning gekregen voor de specifieke zorg van acht zulke mensen.

De bijster bouwt aan de toekomst6

‘Wat wordt het?’ is een vraag die nog open stond en sta me toe dat ik dan vooral de huidige-normen-en-architectenkaart trek. Het plan toont veel ruimte, een overdekte aansluiting met het hoofdgebouw, kamers met sanitair dat tegenwoordig als basis wordt beschouwd (lees: douche op de kamer), maar ook kansen die bij Kleinschalig Genormaliseerd Wonen horen, zoals ‘Wat eten we vandaag’ hangt af van buurtwinkels, de voorraad in de vriezer, de kookkunsten van de aanwezigen, …
Oeps … ik droom weer even weg en had beloofd om over het concept te praten. Had ik al verteld over de eigen binnentuin, ruime living, eigen voordeur, … per leefgroep?

De bijster bouwt aan de toekomst4

Op het moment dat ik dit schrijf is het gebouw ‘luchtdicht’. Dak, buitenschrijnwerk, …. is gebeurd en er wordt gewerkt aan verwarming en verkoeling. Intussen wordt er veel ‘draad getrokken’ voor allerlei veiligheids- en comfortsystemen, rekening houdend met de hedendaagse bouwvoorschriften rond isolatie, afvalwaters, … je weet wel. Ook chape- en bezettingswerkers zijn al volop bezig. Via de mails van het “bouw-kernteam” zie ik niet alleen foto’s van de vorderingen (die ik graag met jullie deel) maar men heeft het ook intussen al over “witgoed”, zoals inbouw-koelkasten en droogautomaten, over kleuren en vloertegels, …

Met dank aan “de bouwploeg” voor de toelating voor het gebruik van het beeldmateriaal

GP

Facebook180
Facebook
Twitter