De 6 onverwachte voordelen van een verwilderde tuin

De 6 onverwachte voordelen van een verwilderde tuin

Ben je zo iemand die elke week het gras maait? Een mollenhoop al te lijf gaat wanneer het nog maar een mollenpuist is? Vijfentwintig verschillende bloemsoorten en tien bomen perfect geordend heeft neergezet met behulp van een gerenommeerde tuinarchitect? Dan doen we onze hoed af voor jou. Niets zo mooi als een prachtig onderhouden tuin, toch?

Voor zij die zich liever niet forceren in de tuin, is er echter ook goed nieuws. Maai Mei Niet is terug van start gegaan. Dat mag je gerust doortrekken, want een verwilderde tuin heeft zowaar vele voordelen waar je misschien nog niet bij stil gestaan hebt. We sommen er alvast enkele op.

Blije bijtjes

Een slecht onderhouden tuin is goed voor de biodiversiteit en trekt insecten aan. Insecten voelen zich immers thuis in het wild. Bijen ook. En bijen zijn nodig omdat zowat heel de landbouw teert op de kwaliteiten van het zoemende beestje. Toch liever wat nieuwe bloemen in de tuin? Kies voor nectarplanten of planten met dichte begroeiing zoals lavendel, heidebloem, klaversoorten en krokussen. Die trekken bijen aan als honing.

Geen chemicaliën

Pesticiden, onkruidverdelgers, slakkenkorrels, meststoffen… Wat gooien en spuiten we toch maar allemaal in onze tuin om hem mooi te maken? Kiezen voor wildernis is kiezen voor de natuur en het leven, van ons, van insecten en van diertjes.

Verbeter je luchtkwaliteit

Begaan met de opwarming van de aarde en de uitstoot van wagens in je straat? Dan hebben we nieuws voor je. Een prachtig onderhouden tuin absorbeert een pak minder CO2 dan een woekerende wildernis. In het regenwoud zijn ze ook niet zo’n fan van tuinonderhoud, en terecht. Bomen en hoge planten zorgen trouwens ook voor verkoeling. Plant dus gerust je hele tuin vol. Laat die snoeischaar vooral even liggen en geniet van veel gezondere en frissere lucht in je tuin!

Genieten van de tijd

We weten het. We leven in het tijdperk van de snelle transformaties en make-overs. Maar dat maakt het ook eens zo hard genieten van stil te staan bij zaken die traag vooruit gaan. Zoals de natuur in je tuin. Schenk je dus een Orval of Chimay uit, zet je in je terrasstoel en geniet eens van de traagheid der dingen. Een Zimmo-tip? Neem een foto van je tuin, zet je volgend jaar met die foto opnieuw in je terrasstoel en bewonder de evolutie.

Laat het gras maar groeien

En al zeker als je in overstromingsgebied woont. Een welig tierende tuin overstroomt immers minder snel dan een gemillimitreerd gazon. Van minder maaien worden graswortels dikker, kunnen ze beter om met droogte én nemen ze gemakkelijker water op.

Het is wél esthetisch verantwoord

Controversieel om mee af te sluiten maar we doen het toch. Laat gras en onkruid groeien en er bloeien op termijn prachtige wilde bloemen uit. Madeliefjes, boterbloemen, klavertjes, sleutelbloemen… Zelfs orchideeën zijn mogelijk! Je krijgt er bovendien een heerlijk lokale én unieke tuin van. Geen enkele ondergrond is anders. Wat er in het wild groeit in de Kempen is iets heel anders dan in Haspengouw of de Polders.

Bron: Zimmo.be
Foto: PxHere

Facebook13
Twitter
Follow Me
Tweet