Laatste nieuws:
Daar zijn de wespen weer

Daar zijn de wespen weer

Een wespennest moet je niet altijd laten verdelgen. Alleen als er gevaar dreigt voor jou of omwonenden, meld je dit bij de brandweer.

Meld alleen hinderlijke wespennesten

De meeste nesten hoeven niet verdelgd te worden, zeker niet als ze op een plek zitten waar je eigenlijk niet komt. Want:
-Wespen zijn nuttige beestjes. Ze jagen onder andere op vliegen en muggen. Voor de verdelging van een wespennest gebruikt de brandweer een gif. We kunnen onze natuur een handje helpen door niet alle nesten te verdelgen. In dit artikel van Natuurpunt leer je meer over het nut van wespen en hoe je ze toch van bij je drankje op het terras weghoudt.
-In de zomer worden heel veel wespennesten gemeld bij de brandweer. Dit vraagt veel inspanningen van onze brandweermensen, vaak in hoge temperaturen. De wachttijden kunnen oplopen, zeker tijdens heel warme periodes wanneer het aantal interventies beperkt wordt voor de veiligheid van de brandweerlui.

Wil je een wespennest toch laten verdelgen? Meld het nest op de website van Brandweer Zone Rand.

De brandweer verdelgt alleen wespen

Bijen en hommels zijn beschermd. Als je ze wil laten weghalen, contacteer je hiervoor een imker. Weet je niet welk geel-zwart insect in je tuin rondvliegt? Op de website van Brandweer Zone Rand vind je meer info.

Tips:

-Een wesp is niet behaard. Wel een donsje? Dan is het waarschijnlijk een bij of hommel.
-Een wesp blijft niet ter plaatse vliegen. Zweefvliegen doen dat wel.
-Is het insect groter dan een muntstuk van €1? Dan is het waarschijnlijk een hoornaar.

Kostprijs

Verdelging van een wespennest door de brandweer is niet gratis. Een verdelging kost 40 euro. Je krijgt de factuur nadien opgestuurd.

Bron: gemeente Essen
Foto: Pixabay