Coronacrisis joeg ons terug in de auto

Coronacrisis joeg ons terug in de auto

De positieve evolutie dat steeds meer mensen alternatieven voor de auto zochten is deels tenietgedaan door de coronapandemie. Gebruikers van openbaar vervoer stapten vaker opnieuw in de auto.

Uit de meest recente VAB-mobiliteitsbarometer blijkt dat 1 op de 3 frequente gebruikers van het openbaar vervoer is overgestapt op een ander vervoersmiddel, zowel voor woon-werkverkeer als voor vrijetijdsuitstappen of boodschappen. Een deel van deze verplaatsingen wordt nu gemaakt met de fiets, maar 17% geeft aan vaker dan voor de coronacrisis de auto te gebruiken voor woon-werkverkeer. Bij de personen die niet frequent het openbaar vervoer gebruikten, zijn de verschillen nog groter. 6 op de 10 mijden de trein, tram of bus en halen liever de auto van stal. De auto wordt dus vaker gebruikt dan voor de coronacrisis, terwijl tanken een stuk duurder is geworden: het afgelopen jaar werd een tankbeurt van 50 liter benzine € 17,15 duurder, diesel € 16,40.

Bespaar door goedkope pompen te zoeken

Wie wil besparen op zijn autokost, kan dus beter proberen zo goedkoop mogelijk te tanken en zo zuinig mogelijk te rijden. Er zijn verschillende manieren waarop je kan besparen op een tankbeurt. Zo kies je het best een tankstation met maximale pompkorting, wat een besparing kan opleveren tot € 8,50 per tankbeurt. Daarnaast kun je extra besparen met tankkaarten, waarmee je een extra korting krijgt van 2 eurocent per liter of 1 euro per tankbeurt van 50 liter. VAB brengt in zijn VAB-tankkaartmonitor de effectieve pompprijs van de helft van de Belgische tankstations in kaart. Dankzij deze steekproef van 1500 stations, zowel grotere merken als kleinere (prijs)spelers, kan VAB per provincie de gemeenten aanduiden waar je het meeste kan besparen op je tankbeurt. Uit de VAB-tankkaartmonitor blijkt dat er zelfs gemeenten zijn waar je tot 0,17 cent per liter kan besparen, wat neerkomt op € 8,50 per tankbeurt.

Bespaar door zuinig te rijden

Besparen op je tankbeurt is één ding, zorgen dat je minder vaak moet gaan tanken is nóg slimmer. Dat kan door de principes van ecodriving toe te passen.

Tips om brandstof te besparen

Rijd anticiperend
Volg de verkeersstroom en anticipeer op wat er voor je gebeurt. Verander niet onnodig van rijstrook, hou voldoende afstand en vermijd bruusk remmen.

Laat je auto uitbollen
Wanneer je een rood licht of een andere voorziene hindernis nadert, laat het gaspedaal dan tijdig los. Zo laat je de auto vertragen op de motor zonder de koppeling in te duwen. Indien nodig, kan je naar een lagere versnelling schakelen. Tijdens het uitbollen wordt (bij moderne voertuigen) de brandstoftoevoer afgesloten en rijd je dus zuiniger.

Leg je wagen tijdig stil
Als je denkt dat je ergens langer dan een minuut zal blijven staan, laat de wagen dan niet onnodig draaien. Veel moderne auto’s zijn uitgerust met een start-stopsysteem, waardoor je de motor zelf niet meer moet stilleggen.

Rij niet te snel
Je verbruikt 25% meer brandstof bij 130 km/u dan wanneer je 100 km/u rijdt. Bovendien ‘bespaar’ je zo op mogelijke snelheidsboetes, wat extra meegenomen is.

Gebruik je cruisecontrol
Versnellen kost enorm veel brandstof. Rijd dus zo veel mogelijk met een constante snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling.

Zorg dat je wagen goed onderhouden is
Slecht onderhoud kan het verbruik van een auto tot 5% laten stijgen. Een verstopte luchtfilter, een vervuild koelsysteem of versleten bougies: allemaal zaken die tot een hoger verbruik zullen leiden. Plan dus tijdig een groot of klein onderhoud.

Zorg voor de juiste bandenspanning
Een te lage bandenspanning geeft meer rolweerstand, waardoor je 2 tot 3% meer verbruikt. Een correcte bandenspanning maakt je auto dus zuiniger.

Schakel energieverslinders uit
Beperk het gebruik van elektrische accessoires zoals gps en airco. Schakel onnodige energieverslinders zoals de achterruitverwarming uit zodra je ze niet meer nodig hebt. Zo’n gulzigaard kan leiden tot een meerverbruik van wel 20%.

Ruim je koffer op
Extra gewicht is één van de grootste redenen voor een hoger verbruik. 10% meer gewicht zorgt voor 6% extra verbruik. Haal alle spullen die je niet nodig hebt uit de auto.

Kies indien mogelijk een alternatief voor de wagen
Probeer je korte(re) verplaatsingen eens te voet of met de fiets te maken, ook zo bespaar je uiteraard op je autokost!

Bron: VAB
Foto: Pxhere

Facebook17
Twitter
Follow Me
Tweet