Charlotte Breugelmans verkoopt heerlijke confituur voor goed doel

Charlotte Breugelmans verkoopt heerlijke confituur voor goed doel

Armoede in de wereld heeft Charlotte Breugelmans altijd al beziggehouden en ze heeft dat besef ook op haar kinderen overgebracht.

Instant hulp

“Ik vind het heel belangrijk als moeder om je kinderen op te voeden met het besef dat er veel armoede is. Toen ze nog klein waren maakte ik samen met de kinderen soep, die we verkochten aan moemoe, de buurvrouw, … Dit deden we altijd als er ergens een natuurramp of iets anders was gebeurd, waar instant hulp nodig was. Ze waren toen nog zo klein dat ze de groentjes met plastic mesjes sneden en ze vonden het geweldig om zo hulp te kunnen bieden. Ik vond het heel belangrijk mijn kinderen daarin te betrekken.”

Links Lena (11) en Aline (9) Van Ammel, de dochters van Charlotte
Links Lena (11) en Aline (9) Van Ammel, de dochters van Charlotte
250 potten confituur

“Een paar jaar geleden was er een aardbeving in Nepal, ik was toen net aan mijn heup geopereerd. Op de school van mijn kinderen werd na die aardbeving een inzameling gedaan voor het weeshuis Shangrila Home. Mijn kinderen zeiden tegen me: ‘Tijd om soep te maken!’, maar door die operatie ging dat niet lukken. Dus verzonnen we iets dat lang goed zou blijven: confituur. Op facebook deed ik een oproep voor lege confituurpotten en in zeer korte tijd had ik er al 80. Toen kreeg ik een bericht van Linda Verstraeten van de aardbeienautomaat in Kalmthout. Ze zei: ‘Ik heb geen potten, wel vruchten.’ En ’s avonds kwam ze 12 kilo brengen. Ze zei: ‘Het is niet zoveel, dinsdag kom ik nog 20 kilo brengen.’ Ik heb ’s avonds met mijn man overlegd, want ik kon niks na die operatie. Maar dit had ik dus echt niet verwacht. Met mijn man en kinderen hebben we in totaal 250 potten gemaakt.”

Plakkerig karwei

“Alles plakte, zelfs mijn krukken, die plakten vast aan de grond. Samen met mijn kinderen knipte ik rondjes uit stof voor over het deksel. Mijn kinderen sneden ook de aardbeien, eigenlijk deden ze alles buiten koken. Via facebook en andere kanalen heb ik de confituur te koop aangeboden en ze werd best snel verkocht. De potten werden ook te koop aangeboden bij Studio 92 en café ’t Centrum, allebei in Heide. Iedereen bracht op mijn verzoek ook netjes alle potjes terug.”

Moederhuis Mbanza Ngugu

“Het jaar daarna belde Linda me: ‘Volgende week heb ik weer aardbeien, dan beginnen we er weer aan.’ En de eigenaar van van Stal ’t Ruitershof vroeg of ik een beetje rabarber wilde voor de confituur en sponsorde me vervolgens met 60 kilo. Dus toen was er de keus tussen potjes aardbeien, aardbeien/rabarber en rabarber. We hebben 350 potten gemaakt, die ik ook op de Hoevefeesten in Kalmthout heb verkocht. Met de hulp van diverse mensen werden die potten ook in Gent verkocht. De opbrengsten waren voor een moederhuis in Mbanza Ngungu, Congo, een project van de Clemens actie. Omdat ik die mensen goed ken en dus weet dat elke cent daar naar toe zal gaan. In het genoemde gebied is er op miljoenen vrouwen slechts één gynaecoloog. Dus veel vrouwen sterven bij een moeizame bevalling, soms samen met hun kind. Dit moederhuis is speciaal voor moeilijke bevallingen, zoals bijvoorbeeld bij een stuitligging en dagelijks komen er zeven, acht vrouwen om een kind te krijgen.”

Dit jaar 471 potten

“Dit jaar wilde ik het eigenlijk niet doen vanwege gezondheidsproblemen en had Linda hier al over ingelicht. Maar op de manege zei Walter heel fier: ‘Ik heb heel veel rabarber geplant voor jouw confituur!’ Linda stelde daarna voor om op het einde van het seizoen de aardbeienserre leeg te komen plukken. Via een oproep op facebook en in de groep gelovigen waar ik deel van uitmaak, waren er uiteindelijk 36 vrijwilligers die kwamen helpen. Niet alleen bij het plukken, maar ook bij het maken van de confituur in de keuken van het College. Alleen was het me nooit gelukt, zelfs niet met de hulp van mijn gezin. In totaal hebben we 471 potten gemaakt en de opbrengst hiervan gaat naar de straatkinderen van Kinshasa in Congo. Deze potten worden verkocht bij Cremerie Monida, Bloemen Van Hooydonk, Studio 92, Café ’t Centrum, allemaal in Heide, en bij Broeder Willy op het College in Essen. En zondag sta ik zelf ook op de Hoevefeesten in Kalmthout!”

Wilt u meer weten over deze geweldige actie, dan kunt u contact opnemen met Charlotte via de facebookpagina!

Foto’s: Charlotte Breugelmans

LW

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.
Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook52
Twitter
Follow Me
Tweet