Laatste nieuws:
CD&V Essen blij dat statiegeld in zicht is

CD&V Essen blij dat statiegeld in zicht is

CD&V Essen is blij dat het statiegeld op blikjes en plastic flesjes eindelijk ingevoerd zal worden. In 2020 besliste de gemeente Essen al om toe te treden tot de ‘Statiegeldalliantie. Ze was toen bij de eerste tien Belgische gemeenten.

Zwerfvuil levensbedreigend voor dieren

Statiegeld zorgt ervoor dat er minder zwerfvuil is. “Zwerfvuil leidt tot grote ergernis bij onze inwoners en terecht! Een propere buurt, daar werken we elke dag hard aan. Nog eens 1000x dank aan de Essenaren die vrijwillig zwerfvuil weghalen. Maar soms lijkt het wel dweilen met de kraan open. Dat is niet alleen storend, maar het kost de gemeente en dus onze inwoners, ook veel geld. Bovendien is zwerfvuil een groot probleem voor onze boeren. Het afval is levensbedreigend voor de dieren. Een machine versnippert een blikje, waardoor het in het eten van een koe terechtkomt. Als een koe dit opeet kan het dier een pijnlijke dood sterven. Zowel naar dierenwelzijn als economisch is de kost gigantisch.”

Nog geen concreet plan

“Statiegeld op blikjes en plastic flesjes werkt hetzelfde als dat nu al vaak is op glazen flesjes. De consument betaalt een klein bedrag extra, maar krijgt dit natuurlijk ook weer terug bij het inleveren van het blikje of flesje. Nu ziet het er echt naar uit dat het er komt, dat is natuurlijk uitstekend nieuws. “We zijn dan ook verheugd dat er eindelijk beweging is, maar het is natuurlijk spijtig dat er al zoveel tijd verloren is gegaan. Ons voorstel dateert al van enkele jaren geleden en ook nu legt de minister nog geen concreet plan op tafel. We hopen alvast dat dit plan er snel komt en dat het niet blijft bij aankondigingspolitiek.”

Foto: ©CD&V nationaal
Bron: CD&V Essen

Facebook32
Twitter
Follow Me
Tweet
Nelen R - Timmerwerken - Dakwerken