Laatste nieuws:
Camera’s zorgen voor meer veiligheid in fietsenstallingen

Camera’s zorgen voor meer veiligheid in fietsenstallingen

De strijd tegen fietsendiefstallen, graffiti en andere vormen van overlast wordt opgevoerd. NMBS en de gemeente hebben vijf extra vaste camera’s geplaatst in de fietsenstallingen aan de stations van Essen en Wildert.

Veilig en comfortabel
De beelden van de camera’s komen toe in het Security Operations Center (SOC), de controlekamer van Securail, de veiligheidsdienst van NMBS. NMBS en de gemeente Essen willen dat reizigers die met de fiets naar het station komen, hun fiets veilig en comfortabel kunnen stallen. De gemeente betaalt de camera’s, een investering van ruim 30.000 euro, en een jaarlijkse exploitatiekost van ongeveer 5.000 euro. NMBS zorgt voor de installatie en de monitoring.

Dynamische bewakingscamera
Naast de vaste camera’s heeft NMBS ook een dynamische bewakingscamera aan het station Essen geplaatst naar aanleiding van klachten van overlast. Deze duidelijke aanwezigheid van camerabewaking heeft een preventief effect. De dynamische bewakingscamera heeft een detectiebereik van 360° en wordt vanuit de controlekamer bediend.

Politie snel ter plaatse
Via de camera’s kunnen er virtuele patrouilles worden uitgevoerd. Als op de beelden iets verdachts te zien is, worden de veiligheidsagenten van Securail of de politie gewaarschuwd, die dan zo snel mogelijk ter plaatse gaan. Naast de camera’s is er ook een verhoogde aanwezigheid van Securail-agenten op het terrein. De politie kan de bewakingsbeelden in het kader van een onderzoek ook opvragen bij NMBS.

Preventiecampagne
De komende weken organiseert NMBS samen met de gemeente Essen een preventiecampagne tegen fietsdiefstallen. Er komen banners met daarop de boodschap ‘Hey fietsendief, je bent gezien’ en er worden folders uitgedeeld met preventietips.

Noodnummer NMBS
Verdachte situaties kunnen ook steeds worden gemeld via het gratis noodnummer van NMBS: 0800/30 230 dat 24u/24 en 7dagen/7 bereikbaar is. Reizigers kunnen er altijd terecht voor hulp of als ze iets verdachts opmerken. Zo draagt iedereen bij tot veiligere stations en treinen.

Bron en foto: gemeente Essen

JV

Facebook7
Facebook
Google+
Twitter
Visit Us