Laatste nieuws:
Buxusrups in opmars

Buxusrups in opmars

De buxusmot of buxusrups zorgt momenteel voor heel wat overlast in onze omstreken.

De rups wordt tot 4 cm groot en is geelgroen tot bruin van kleur met zwarte strepen en een zwarte kop. Zowel de rups als de vlinder zijn ongevaarlijk voor de mens. Tussen april en september komen twee tot drie generaties tot leven. De rups eet een paar keer per dag haar eigen lichaamsgewicht en legt eitjes aan de onderkant van het blad van haar favoriete plant. Gevolg: voor je het weet is je buxushaag volledig kaalgevreten.

Hoe aanpakken?

Buxus is een makkelijk te onderhouden palmplant en wordt in onze contreien vaak geteeld en geplant. Kwekerijen en tuincentra hebben daardoor in de loop der jaren de nodige kennis opgedaan over het onderhoud er van, ook bij een rupsenplaag. Je kan bij hen terecht voor advies en middelen om de mot en de larven aan te pakken.

Maar ook niet onbelangrijk: pols even bij de buren of ook zij last hebben van deze veelvraat. Bestrijding is enkel efficiënt als de rups niet de mogelijkheid heeft om lekker verder te eten in een aangrenzende tuin.

Meer tips en tricks vind je op www.sosbuxusmot.be

Wat doe ik met het snoeiafval van aangetaste buxus?

Bij elk transport van aangetast buxusmateriaal, zowel planten als snoeisel, bestaat het risico op het besmetten van naburige tuinen met de buxusmot en/of het verspreiden van de plaag over grotere afstanden. We raden daarom aan om buxussnoeisel in afgesloten zakken naar het containerpark te brengen en, zeer belangrijk, het binnen te brengen als te composteren tuinafval en niet als snoeihout. De verwerking van Igean met professionele composteringsinstallaties bij hoge temperaturen biedt immers voldoende garantie voor het afdoden van de verschillende stadia van de buxusmot; dit in tegenstelling tot het versnipperen van het snoeihout en/of het thuiscomposteren.

Meer info
www.landelijkegilden.be

Bron: gemeente Wuustwezel
Foto: Pixabay

Facebook101
Facebook
Twitter
Visit Us