Laatste nieuws:
Buurtbewoners niet te spreken over plannen nieuw gemeentehuis

Buurtbewoners niet te spreken over plannen nieuw gemeentehuis

Het gemeentehuis van Kalmthout én de hele omgeving ondergaan tegen 2025 een volledige metamorfose maar de plannen worden niet overal op gejuich onthaald. De buurtbewoners, voornamelijk uit de achterliggende wijk Rozeneind, trekken aan de alarmbel en dienen een waslijst aan bezwaren in. Zij hekelen vooral dat de beloftes die eerder werden gedaan door het gemeentebestuur en de burgemeester niet nagekomen worden.

Geen rekening gehouden met eerder gedane beloftes

Tegen 2025 komt er een nieuw gemeentehuis en wordt de omgeving vernieuwd. De gemeentediensten, het OCMW en het Lokaal Dienstencentrum worden geïntegreerd in het nieuw gebouw vlakbij de brandweerkazerne. Hierover werd een informatiesessie georganiseerd op 19 februari voor alle Kalmthoutenaren. De buurtbewoners zijn echter niet te spreken over deze manier van communiceren, aangezien zij op voorhand nauwelijks gehoord werden en er geen rekening wordt gehouden met de beloftes die eerder werden gedaan. “Wij worden nu geconfronteerd met een ondoordacht megaproject dat met haken en ogen aan mekaar hangt en een enorme impact zal hebben op onze buurt”, klinkt het in koor.

Verkeersdrukte zal enorm toenemen

De wijk zat in 2019 al eens samen met de het gemeentebestuur en de burgemeester naar aanleiding van geruchten rond een nieuw politiekantoor. Toen kwam het nieuw gemeentehuis ter sprake en werden verschillende beloftes gemaakt, waarvan de buurtbewoners niets meer terugvinden in de nieuwe plannen. Zo beloofde het gemeentebestuur en de burgemeester aan de wijk dat de parking vooraan het gebouw zou komen om het verkeer door Rozeneind te ontlasten. Op de plannen zien we nu dat de parking achteraan is, waardoor het verkeer door Rozeneind moet. De gronden van het Rozeneind werden destijds verkocht als rustig en kindvriendelijk. Op de website rozeneind.be staat nog steeds te lezen “Verkeersveiligheid en kindvriendelijk dankzij doodlopende straten met wandel en fietsoversteken”, maar men wil nu al het verkeer van het nieuw gemeentehuis en brandweer door Rozeneind sturen. Ook de brandweer is geen fan van de plannen aangezien er geen goede doorgang is voor de brandweerwagens. Op termijn wil het gemeentebestuur ook een nieuw politiekantoor achter de brandweer en komt er wellicht een nieuwe wijk achter het Rozeneind. “Wellicht, want de plannen wijzigen constant en een RUP of lange termijnvisie lijkt de gemeente niet te hebben voor deze omgeving”, aldus de buurtbewoners. De verkeersdrukte zal dus enorm toenemen zonder deftige mobiliteitsstudie én zonder inspraak van de buurt. Bovendien zullen de verschillende werken rond Rozeneind jarenlang duren en al het werfverkeer zal door de wijk worden gestuurd. “Van de beloofde verkeersveilige en kindvriendelijke buurt blijft dus niets meer over”, aldus de buurtbewoners.

Ernstige PFAS vervuiling

De buurtbewoners dienen nog een resem andere bezwaren in. Zo zou er een ernstige PFAS vervuiling zijn aan de oude brandweerkazerne waar niet over wordt gesproken en stellen ze zich vragen bij het groot percentage verharding van de plannen. Volgens de buurtbewoners bevatten die plannen bovendien een aantal fouten waardoor er een foute indruk gecreëerd wordt. Zo zie je op de 3D tekening dat de weg wordt afgesneden waardoor het 2de deel van Rozeneind niet bereikbaar is, maar waardoor wel een groenere indruk wordt gegeven dan in realiteit het geval zal zijn. Er ging een petitie rond die door de 61 buurtbewoners werd getekend. Deze werden als bezwaar ingediend bij de gemeente. De buurtbewoners hopen dat de plannen alsnog wijzigen conform de beloftes, die destijds werden gedaan en dat er in de toekomst beter wordt nagedacht over dergelijke grote projecten.

Facebook43
Twitter
Follow Me
Tweet