Laatste nieuws:
Bredabaan in Brasschaat autovrij voor schoolkinderen en WK-renners
Nieuwe trofee N8 Brasschaat

Bredabaan in Brasschaat autovrij voor schoolkinderen en WK-renners

Dinsdag 6 september 2022 vanaf 11.30 uur wordt de Bredabaan in het centrum van Brasschaat volledig autovrij gemaakt. Ook op het parcours van de wielerwedstrijd N8 (Bredabaan, Hemelakkers, Miksebaan, Verstraetenlei) is er dan geen verkeer mogelijk tot 22 uur.

Naar jaarlijkse gewoonte wordt het parcours van de wielerwedstrijd ingepalmd vanaf 13 uur door bijna 650 kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van de Brasschaatse lagere scholen. ‘In het kader van onze verkeersactie “Veilig naar school” geven we elk jaar de gelegenheid aan die leerlingen om over de Bredabaan te fietsen samen met hun leerkrachten”, zegt schepen voor jeugd & sport Adinda Van Gerven (N-VA). “Het is immers belangrijk dat ze in groep leren fietsen en dat kunnen ze dan hier op een verantwoorde manier oefenen. Zo kunnen ze later in het schooljaar veiliger de fiets gebruiken om met de klasgroep op uitstap te gaan.” De schepen voegt er nog aan toe dat de volgende weken ook een grondige inspectie van de fietsen door de lokale politie op het programma staat. De scholen verzamelen in het park ter hoogte van het Kasteel en fietsen dan in groep per klas drie rondjes over de autovrije straten. De schoolkinderen maken nadien plaats voor de renners, deelnemers aan de jaarlijkse wielerwedstrijd die op kermisdinsdag georganiseerd wordt.

Bredabaan in Brasschaat autovrij voor schoolkinderen en WK-renners
Luc Mattens, organisator
WK-selectie present op de N8

De N8 van Brasschaat, de opvolger van de legendarische kermiskoers ‘Acht van Brasschaat’, is dit jaar toe aan de vierde editie. Het is geen gewone wielerwedstrijd, maar een omnium met drie onderdelen met maximum 20 renners (2 per ploeg). Wielerliefhebbers herkennen dit zeker van de vroegere pistewedstrijden in het Sportpaleis. De twintig beroepsrenners komen aan de start in een koppeltijdrit (18 uur), gevolgd door een puntenkoers (18.50 uur) en tot slot een criterium over 42 km (20 uur). Start en aankomst liggen op de Hemelakkers ter hoogte van de parkingang.

Uniek in zijn soort

“Deze formule is uniek in zijn soort, zegt organisator Luc Mattens. “Zulke omniumformule wordt normaal nooit verreden op de straat en daarom willen hier een aantal toprenners aan de start komen.” Het deelnemersveld wordt aangevoerd door mannen in topvorm. De WK-geselecteerden Quinten Hermans (Intermarché), Fabio Jakobsen en Florian Senechal (Quick Step) zijn zeker van de partij. Daarnaast wil Dries De Bondt (Alpecin) zijn overwinning van de vorige editie overdoen, samen met zijn ploeggemaat David Van der Poel. Lotto Soudal vaardigt Frederik Frison en Brent Van Moer af. Tom Devriendt, Lawrence Naesen, Jens Debusschere, Thibau Nys, Thijs Aerts, Rune Herregodts, Arne Marit, Stefano Musseuw, Thimo Willems, Jacob Relaers, Lennert Teugels, Jente Boons en Jordy Bouts vervolledigen het deelnemersveld.

Het publiek kan alles van nabij volgen op de publieksweide aan de startzone of langsheen het parcours. Overal zal je een QR-code kunnen scannen, die je verwijst naar een website waar je in realtime de klassementen kan opvolgen. Wie wil kan vanaf 19.30 uur de N8 live op ATV volgen.

Foto’s: © MLH

MLH

Facebook8
Twitter
Follow Me
Tweet
Nelen R - Timmerwerken - Dakwerken