Laatste nieuws:
Brasschaats Mandoline-Orkest rouwt om overleden dirigent

Brasschaats Mandoline-Orkest rouwt om overleden dirigent

Marcel De Cauwer, gedurende 60 jaar dirigent van het Brasschaats Mandoline-Orkest (BMO), is op 4 november op 80-jarige leeftijd overleden.

De muzikale carrière die Marcel achter de rug heeft, is een zeldzaam gegeven in de wereld van de muziek. Een orkestlid dat meer dan zestig jaar aangesloten blijft en daarbij ook nog eens zes decennia ononderbroken zijn orkest leidt als dirigent, kan gerust een unicum genoemd worden. Marcel De Cauwer was lid van het BMO sinds het ontstaan ervan in 1953, nog vóór de officiële oprichting van de vzw twee jaar later.

Zestig jaar dirigentschap

Wat begon als een schoolorkest, groeide uit tot een volwaardig orkest, met een vijftal concerten per jaar en onder meer een eerste televisieoptreden in 1957. In de beginjaren van het orkest was Marcel spelend lid, in 1962 werd hij op 20-jarige leeftijd de nieuwe dirigent van het BMO, en hij is dit tot op heden gebleven. In deze periode van zestig jaar dirigentschap zijn er meer dan 350 concerten gegeven, 2 LP’s en 6 CD’s uitgebracht.

Verscheidenheid aan muziekstijlen

De passie voor tokkelinstrumenten in het algemeen, en de mandoline in het bijzonder, uitte zich in talrijke geslaagde bewerkingen van muziekstukken voor het BMO. Sommige van deze bewerkingen worden nu tot over de landsgrenzen heen vertolkt. De verscheidenheid van muziekstijlen, van klassiek tot filmmuziek, wordt zeer gewaardeerd. Weinig mensen hebben zoveel betekend in de mandolinewereld als Marcel.
Eerder was al besloten dat Daniëlle de Rover vanaf december 2022 de leiding van het orkest over zou nemen. Zij studeerde aan het Rotterdamse Conservatorium en aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

Afscheid

Afscheid nemen van Marcel De Cauwer kan op zaterdag 12 november 2022 om 10.30 uur in de kerk Heilig-Hart, Kapelsesteenweg 216 Brasschaat-Donk.
Gelegenheid tot groeten op woensdag 9 november 2022 om 19.00 uur in Uitvaartentrum Quirijnen, Augustijnslei 58 Brasschaat.

Foto: © Brasschaats Mandoline-Orkest

MLH

Facebook24
Twitter
Follow Me
Tweet
Q8 Tempo Oil - Essen - Goedkoopst tanken in Essen