Laatste nieuws:
Brandweer Zone Rand - Post Essen - De nieuwe lichting - Noordernieuws.be - 2021.03.15 (27)

Brandweer Zone Rand – Post Essen: de nieuwe lichting

Op het eerste zicht zou je denken dat een automechanieker van 25, een postbode van 26, een magazijnier van 40 jaar en een elektricien van 28 jaar niets met elkaar te maken hebben. Alle vier hebben ze een totaal andere achtergrond maar ze zijn wel samen in 2019 aan de opleiding als brandweerman begonnen. Het is de start van een mooie kameraadschap, die je op weinig andere plaatsen zo intens met elkaar kan opbouwen dan bij de brandweer.

Brandweer Zone Rand - Post Essen - De nieuwe lichting - Noordernieuws.be 2021 - 2021.03.15 (02)

Je takenpakket

Tijdens de opleiding krijg je les in de meest uiteenlopende aspecten van de taken van de brandweer: het opruimen van omgevallen bomen, bijstand bij de ziekenwagen, het stutten van woningen, mensen bevrijden uit benarde situaties, zoals een lift of een auto, en nog zoveel andere zaken. Het grootste deel van de opleiding is natuurlijk het bestrijden van branden. Eerst krijg je een uitgebreide theoretische opleiding over wat er allemaal gebeurt tijdens een brand en hoe je daarop moet reageren, hoe je jezelf kan beschermen en wanneer het ook voor ons niet meer veilig is om binnen te gaan.

Brandweer Zone Rand - Post Essen - De nieuwe lichting - Noordernieuws.be 2021 - 2021.03.15 (07)

Tijd voor de praktijk!

Op zich is dit het mooiste onderdeel van de hele opleiding. In het begin is het gewoon observeren met volledige interventiekledij in een container, die speciaal is omgebouwd om opleiding te geven in brandbestrijding. De brandlast wordt aangestoken en we kijken hoe een brand zich verder ontwikkelt, beetje bij beetje worden de vlammen groter. De container wordt warmer en warmer tot de vlammen letterlijk over onze hoofden rollen en het ook voor ons te warm wordt om binnen te blijven zitten. Het is best indrukwekkend om de eerste keer in zo’n oefening te zitten en je beseft dat het hier warmer wordt dan in de oven thuis. Naarmate de opleiding vordert, worden de oefeningen steeds groter en moeten we uiteindelijk een gesimuleerde woningbrand blussen en slachtoffers buitenhalen. Hier kan je alleen in slagen als iedereen zijn of haar taak kent, door samen te werken en elkaar te vertrouwen. De afgelopen vier jaar zijn er in onze gemeente zeven nieuwe stagiairs begonnen aan de opleiding als brandweerman. Zeven verschillende mensen die samen graag een beetje van hun vrije tijd spenderen om mensen te helpen, die hulp nodig hebben op elk moment van de dag. We zijn steeds op zoek naar nieuwe mensen om ons korps te versterken!

Brandweer Zone Rand - Post Essen - De nieuwe lichting - Noordernieuws.be 2021 - 2021.03.15 (03)

Wat krijg je ervoor terug?

Je wordt opgeleid binnen een professioneel kader bij Brandweer Zone Rand – Post Essen en Campus Vesta tot een volwaardig brandweerman. Daarna word je ingedeeld in een ploeg van ongeveer tien personen binnen een korps van veertig vrijwilligers. Vanaf dat moment ben je oproepbaar om de burgers in Essen en omstreken bij te staan wanneer ze hulp nodig hebben. Zowel voor de opleiding als interventies krijg je een vergoeding. Naast een persoonlijke peter staat er een team van collega’s klaar om te helpen bij het slagen van je opleiding. Je zal er nooit alleen voor staan; ook niet tijdens de interventies! Buiten collega’s zijn we ook kameraden, de brandweer organiseert jaarlijks verschillende activiteiten om die groepsband te versterken. Kortom, je wordt opgenomen in een hechte groep over verschillende generaties heen!

Brandweer Zone Rand - Post Essen - De nieuwe lichting - Noordernieuws.be 2021 - 2021.03.15 (29)

Op donderdag 25 maart 2021 organiseren we een infomoment om 19:30. Gezien de huidige coronaregels is inschrijven noodzakelijk, dit kan via volgende link: https://www.brandweeressen.be/ikwordbrandweer/. Hopelijk mogen wij velen van jullie verwelkomen!

Tot binnenkort!
Niels, Dries, Sam en Tom

Foto’s: Johan Broos

Klik op de foto’s om een vergroting te zien en door te bladeren met de pijltoetsen of de muis. Druk ESC om af te sluiten.

Op de foto’s berust het auteursrecht. Neem contact met ons op als u een foto wilt gebruiken of laten afdrukken.

Facebook244
Facebook
Twitter