Laatste nieuws:
Bomen beklimmen met S&L Zorg

Boomklimmen met rolstoel en verstandelijke beperking bij S&L Zorg

In een rolstoel en een verstandelijke beperking? Dan kun je natuurlijk niet in een boom gaan klimmen! Of toch wel? Bij de S&L Zorg-Klimclub gebeurt het gewoon. De klimclub is een idee van medewerker Wendy Nederpel en vrijwilliger Olaf Suchorski. Tijdens de coronacrisis wilden zij zorgen voor wat extra vermaak voor de bewoners van S&L Zorg. Ze namen hun klimspullen mee naar het werk en zo ontstond later een echte klimclub, waar óók bewoners in een rolstoel aan deel mogen nemen.

Nederpel en Suchorski zijn zelf fanatiek klimmers en doen samen al jarenlang vrijwilligerswerk bij de jeugdbeweging. Toen er tijdens de lockdown verveling ontstond bij de bewoners, wilde Nederpel graag iets extra voor ze doen. “Ik bedacht allerlei activiteiten, zoals spijkermeppen, buikschuiven op de zelfgemaakte waterglijbaan en scooter rijden met een zelfgebouwde rijsimulator. Toen ik dat tegen Olaf vertelde, had hij daar ook wel oren naar. Hij meldde zich aan als vrijwilliger bij S&L Zorg en hielp mee met het organiseren van de leukste activiteiten voor de bewoners”, aldus Nederpel. Samen bedachten ze dat het leuk zou zijn om ook hun klimspullen mee te nemen naar het werk, zodat ze met de bewoners konden gaan klimmen. “We weten heel goed hoe we veilig en verantwoord kunnen klimmen en hebben daarnaast veel klimspullen thuis. Hier wilden we gebruik van maken”, licht Suchorski toe.

Ook bewoners in een rolstoel doen mee

Waar Nederpel en Suchorski eerst klommen met bewoners zonder fysieke beperking, leek het ze leuk om bewoners in een rolstoel dezelfde ervaring te kunnen geven. Samen met de fysiotherapeut zochten ze uit hoe ze hiervoor konden zorgen. Dankzij hun jarenlange klimervaring en de kennis die ze hadden verkregen van specialisten, konden ze deze gave ervaring ook voor bewoners in een rolstoel mogelijk maken.

Veiligheid voorop

Om veiligheid te garanderen is al het klimmateriaal waarmee wordt gewerkt, gekeurd door een klim-keurmeester die ook het materiaal keurt voor het Ministerie van Defensie. Daarnaast hebben alle vrijwilligers die helpen bij het klimmen een officieel klimbewijs behaald bij de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.

Klimclub dankzij De leukste …plek

De bewoners waren razend enthousiast over het klimmen en het bleek ook nog eens goed te zijn voor hun zelfvertrouwen. Deze boost aan zelfvertrouwen gunden Wendy en Olaf natuurlijk veel meer bewoners. Ze wilden een echte S&L Zorg-klimclub opstarten. Ze dienden hun idee in bij De leukste …plekken en samen richtten ze de club op. Inmiddels hebben al vele bewoners zich aangemeld om iedere eerste woensdag van de maand te komen klimmen.

Bron: S&L Zorg
Foto: S&L Zorg

Facebook2
Twitter
Follow Me
Tweet