Laatste nieuws:
Bomen laten takken vallen door droogtestress

Bomen laten takken vallen door droogtestress

Door de droge en warme zomer wordt de gemeente Wuustwezel geconfronteerd met een bijzonder verschijnsel. Op verschillende plaatsen zijn er recent takken uit de bomen gevallen. Dit verschijnsel wordt aangeduid met de Engelse term summer drop.

Summer drop

Als een boom ‘spontaan’ zijn takken laat vallen is er sprake is van summer drop of summer branch drop. Door het hete weer en de lange periodes van droogte krijgen bomen te weinig water, waardoor ze uitdrogen. Al bij een klein beetje wind kunnen zware takken dan afbreken en uit de bomen vallen. Voor wandelaars of kinderen die onder de boom spelen, kan dat gevaarlijk zijn. Daarom laat het lokaal bestuur de bomen in de Ginhovendreef opnieuw controleren. Bij een controle in november vonden boomchirurgen een tiental bomen die verzorging nodig hadden. Maar de droogtestress treft nu ook gezonde bomen.

Aan de buitenkant niets te zien

Het is nog niet duidelijk hoe summer drop juist ontstaat. Wel is bekend dat het vooral gebeurt bij de eik, de tamme kastanje, de beuk, de es, de populier, de wilg en de paardenkastanje. Het is moeilijk te voorspellen wanneer de boom takken zal laten vallen, omdat er aan de buitenkant niets te zien is.

Zie je ergens een boom waar takken afgebroken zijn? Meld dit dan bij de dienst openbare werken op het nummer 03 690 46 31.

Bron: gemeente Wuusywezel
Foto: Pixabay

Facebook22
Twitter
Follow Me
Tweet