Blue-bike deelfietsen nu beschikbaar aan het station van Essen

Blue-bike deelfietsen nu beschikbaar aan het station van Essen

Blue-bike en de gemeente Essen openen vandaag een nieuwe Blue-bikelocatie aan het station in Essen-centrum. Er staan in totaal acht deelfietsen. Door de komst van Blue-bike kunnen pendelaars nu op de deelfietsen overstappen voor de laatste kilometers van hun verplaatsing en kunnen toeristen een ritje maken in de mooie natuur in en rond Essen.

Nood aan alternatief op de wagen

De verwachting is dat de nood aan mobiliteit in de regio zal stijgen de komende jaren. We worden ons meer bewust van de impact van wagens op het milieu en leerden het afgelopen coronajaar de fiets nog meer waarderen. De deelfietsen van Blue-bike zijn een welkome oplossing voor pendelaars die na trein of bus nog een aantal kilometers moeten overbruggen. Denk aan mensen werkzaam in de industriezone Rijkmaker. Ook voor ons winkelkerngebied is de aanwezigheid van deelfietsen een opsteker. Daarnaast kunnen de Blue-bikes gebruikt worden door dagtoeristen die de omgeving willen verkennen. De deelfietsen zijn 24/7 beschikbaar. Helmut Jaspers, schepen van Duurzaamheid (Vooruit) “Deze Blue-bikes vergemakkelijken voor bezoekers de combinatie van duurzame vervoermiddelen voor de zogenaamde ‘first and last mile’. Je komt bijvoorbeeld voor een familiebezoekje met de trein of bus naar Essen. Met een deelfiets kan je de laatste kilometers vlot, snel en comfortabel overbruggen. Eenvoudig, goedkoop én duurzaam”.

Slimme Blue-bikes

Op de nieuwe Blue-bikelocatie vinden gebruikers trouwens Blue-bikes met slimme sloten. De slimme sloten met ingebouwde kaartlezer zorgen ervoor dat de klant sneller en eenvoudiger een fiets kan ontlenen. Door je Blue-bike- of MOBIB-kaart tegen het slot te houden of door de QR-code te scannen in de Blue-bike app, ontgrendel je de fiets en kan je meteen vertrekken.

Een zachte prijs dankzij tussenkomst gemeente en Vlaamse Overheid

Om de Blue-bikes in Essen te gebruiken moet je lid zijn van Blue-bike, of via een externe partner -zoals de KBC-app- een ticket aankopen. Lid worden kost slechts 12 euro per jaar. Je lidmaatschap aanvragen kan makkelijk via de website van Blue-bike. Brigitte Quick, Schepen van Mobiliteit (CD&V-Essen)
“Dankzij dit deelfietssysteem kan de openbaar vervoergebruiker straks vlot vanaf het station van Essen op de eindbestemming raken. Met een tussenkomst van de gemeente Essen en de Vlaamse Overheid betaalt een Blue-bikeabonnee in Essen slechts 1,15 euro per rit in plaats van het standaardtarief van 3,15 euro voor de eerste 24 uur”.

Nationaal netwerk

Met een lidmaatschap hebben Blue-bikeleden niet alleen in Essen een fiets ter beschikking, maar ook in de rest van België. “Vandaag kan je met één lidmaatschap bij Blue-bike op meer dan 80locaties in heel België een fiets ontlenen. Zo maakt Blue-bike als deel van de keten in combimobiliteit de keuze voor het openbaar vervoer ook aantrekkelijker”, aldus Bram Dousselaere, directeur van Blue-mobility. Ook Ethias, partner van Blue-bike is blij dat er steeds meer Blue-bikeslocaties komen om een duurzaam alternatief op de wagen te bieden. Ethias wil tegen 2030 zelf volledig CO²-neutraal zijn. Alle gebouwen en het ganse wagenpark worden tegen dan koolstofvrij. Net daarom willen zij ook een prominente rol spelen in de ‘modal shift’.

Blue-bike bestaat dit jaar 10 jaar en dat vieren zij!

Wie lid wordt van Blue-bike tussen 1 juli en 31 augustus 2021 betaalt het eerste jaar geen lidgeld. Een mooi verjaardagscadeau van 12,00 euro! Je betaalt dus enkel voor de ritten die je maakt aan het voordelige tarief van 1,15 euro dankzij de tussenkomst van de gemeente en de Vlaamse overheid. Lid worden kan in een paar stappen via de website https://www.blue-bike.be/nl/lid-worden. Wie al lid is, houd best zijn mailbox in de gaten. Begin juli valt er ook voor hen een verrassing in de bus. Zo kan iedereen voordelig op de fiets springen en mee de tiende verjaardag van Blue-bike vieren.

Over Blue-bike

Het fietsdeelproject Blue-bike werd in 2011 opgestart met als doel de combinatie openbaar vervoer en fiets te faciliteren. In 2019 werden ruim 276.000 Blue-bike ritten gemaakt vanuit 65 uitleenlocaties. In april 2021 telt Blue-bike 72 locaties. Uit onderzoek blijkt 93% van deze ritten in combinatie met het openbaar vervoer gebeuren en dat bovendien 28% van deze ritten voordien met de wagen werden gemaakt. Blue-Mobility (met aandeelhouders De Lijn, Fiets&Werk en OWT) verhuurt Blue-bikes aan ruim 20.000 abonnees. Gebruikers kunnen met een Blue-bikekaart of via een ‘Mobility-as-a-service’ platform zoals Olympus Mobility een Blue-bike ontlenen op alle locaties. De Vlaamse Overheid steunt het project in samenwerking met lokale overheden door middel van een tussenkomst in de ritprijs (€1,15 in plaats van €3,15). Ethias zorgt voor een unieke pechbijstand voor alle Blue-bikegebruikers.

Bron: gemeente Essen
Foto: ©Google Street View