Laatste nieuws:
Blauwalgen aangetroffen in kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

Blauwalgen aangetroffen in kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

Bijkomend captatie- en recreatieverbod van kracht

Door de warme en droge zomer zijn er geregeld blauwalgen aanwezig in de kanalen. Nieuwe metingen uitgevoerd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wijzen uit dat er nu ook blauwalgen zijn aangetroffen in het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten (tussen Brecht en Schoten). Omdat blauwalgen gezondheidsrisico’s inhouden voor mens en dier, geldt er vanaf nu een bijkomend recreatie- en captatieverbod. Eerder was dat al het geval voor het kanaal Bocholt- Herentals (traject Bocholt-Dessel).

Wat zijn blauwalgen?

Cyanobacteriën of blauwalgen vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico’s in voor mens en dier. Deze schadelijke bacteriën komen vooral voor in waterlopen en/of vijvers zonder, of met zeer weinig stroming. Zij ontwikkelen zich bij aanhoudend warm en droog weer. Voor meer info over blauwalgen: https://www.vmm.be/water/kwaliteit-waterlopen/blauwalgen

Politiebesluit voor het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en Bocholt-Herentals Herentals

Zopas werd blauwalgenbloei vastgesteld in het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten in de provincie Antwerpen. Omwille van de mogelijke gezondheidsrisico’s vaardigt waarnemend gouverneur Bram Abrams in overleg met VMM en De Vlaamse Waterweg Nv een politiebesluit uit dat in de besmette zones zowel een captatieverbod als een verbod op zachte recreatie oplegt. Het besluit geldt enkel voor het kanaal Bocholt-Herentals (traject Bocholt-Dessel (kanaalkruising) en het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten tussen Brecht (sluis 2) en Schoten (sluis 10).

Captatie- en recreatieverbod

Voor dit kanaal gelden volgende maatregelen:
-Een verbod om water te capteren -binnen een straal van 100 meter rond de blauwalgendrijflaag- voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee.
-Een verbod op elke vorm van zachte recreatie binnen een straal van 100 meter rond de blauwalgendrijflaag. Kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden,… zijn er verboden. Pleziervaart is wel toegelaten.
-Zwemmen in kanalen is en blijft als steeds absoluut verboden (zie ook https://www.visuris.be/zwemmen).

Voor meer info over de blauwalgenbloei in Vlaanderen: https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/blauwalgen-actueel

Voor meer info over blauwalgen in de provincie Antwerpen: www.cathyberx.be

Bron: gemeente Brecht
Foto: PixabayBlauwalgen aangetroffen in kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

Facebook122
Twitter
Follow Me
Tweet