Laatste nieuws:
bladeren-straatbomen-in-bladkorven

Bladeren straatbomen in bladkorven

Bladeren van bomen kan je perfect composteren in je eigen tuin. De bladgrond die je zo krijgt, is heel voedzaam voor de tuinplanten en zorgt ervoor dat de bodem langer vocht ophoudt. Je kan bladeren ook verzamelen op een hoop in de tuin. Zo vormt die een slaapplaats voor winterslapers als de egel. In de kippenren vormen bladeren een strooisellaag waarin je dieren kunnen scharrelen.

Als je de bladeren van de straatbomen niet zelf composteert, dan kan je ze verzamelen in bladkorven die de gemeente één keer per jaar ledigt. Dit gebeurt vanaf 15 december 2016. Je hoeft niet te bellen om die ophaling te regelen.

Hou wel rekening met deze voorwaarden, anders ledigt de gemeente de bladkorf niet:
De ophaling gebeurt in straten waar straat- of laanbomen staan. Enkel bladeren van die bomen mogen in de bladkorven, niet de bladeren uit je eigen tuin.
Je plaatst de bladkorf zelf. Die korf wordt opgeschept met een kraan. Maak de korf dus niet vast in de bodem en maak hem niet vast aan een lantaarnpaal of boom.
Er mag maar één bladkorf staan per perceel.
De bladeren moeten zuiver zijn. Dat betekent vrij van ander tuinafval (grasmaaisel, klimop, mos, snoeihout, haagscheersel) en afval (zwerfvuil, blikjes, plastiek zakjes, grote hoeveelheden zand…). De gemeente voert de bladeren namelijk af naar enkele boomkwekerijen en naar het Arboretum om te gebruiken als mulchlaag.
Een bladkorf die leeggemaakt is, mag je niet opnieuw vullen. Haal de korf weg, onder meer om de verkeersveiligheid te garanderen.

INFO:
duurzaamheid@kalmthout.be, 03 620 22 64

Bron en foto: gemeente Kalmthout

JH

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us